Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης του ΕΣΥ και της οικονομίας

234

Επιπρόσθετη δημοσιονομική ελευθερία που θα μετατραπεί σε νέα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, επιχειρήσεων και εργαζομένων προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τα έως τώρα μέτρα στήριξης που ανέρχονται σε 6,8 δις ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) υλοποιήθηκαν τμηματικά σε τέσσερις δέσμες καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξαν οι κρίσιμες αποφάσεις του Εurogroup και της ΕΚΤ για την απελευθέρωση των κρατών από τους δημοσιονομικούς στόχους, την μη προσμέτρηση των εξόδων για τον κορωνοϊό στις εθνικές δαπάνες και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πρόσθεσε δε ότι «Σας προϊδεάζω: Θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες και άλλοι βαθμοί ελευθερίας και θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερους με την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε διευκρινήσεις αναφορικά με το μαξιλάρι 37 δις ευρώ εξηγώντας ότι «το μαξιλάρι περιλαμβάνει 15,7 δις ευρώ. Και έρχονται άλλα 20 δις ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα. Ήδη από το 2015 υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 11 δις ευρώ».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για μετά – κορονωϊό εποχή».

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος υποστήριξε «τολμάτε να λέτε ότι φταίμε εμείς που δεν μπήκε η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση; Που μας είχατε αφήσει χωρίς πρόγραμμα και ταμειακά διαθέσιμα. Δεν ντρέπεστε που λέτε τέτοια πράγματα. Που θα ήταν η χώρα αν η πανδημία ερχόταν το 2015;».