Νέοι πανηγυρισμοί Ντιμιτρόφ: Με τη Συμφωνία πήραμε το καλύτερο δυνατό για τη «Μακεδονία»

173

Στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό και την επόμενη μέρα των Σκοπίων αναφέρθηκε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, μίλησε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" και αναφέρθηκε στους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι από τις διαπραγματεύσεις, η «Μακεδονία» πήρε το καλύτερο δυνατό, όπως και η Ελλάδα, ενώ ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τη χώρα του, αλλά και τη συνεργασία με τους γείτονες.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ μίλησε για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για το όνομα, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Κοτζιά, η οποία, όπως αναφέρει, «ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των συχνών επαφών που είχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, με τις δεδομένες συνθήκες, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για τα Σκόπια αλλά και για την Ελλάδα και ότι ουσιαστικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία ισορροπημένη λύση. «Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η Συμφωνία να γίνει καλύτερη για την μία ή την άλλη πλευρά τότε δεν θα υπάρχει Συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στα Σκόπια, «επιτίθενται» στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη». Ακόμα, πρόσθεσε ότι με την Συμφωνία «δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών».

Ακόμα, ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων εκτιμά ότι σε μερικά χρόνια, με δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;».

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, «δημιουργούνται δυνατότητες, μετά από πολλά χρόνια, να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και θεωρεί ότι η ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας με την Αθήνα, τώρα πλέον, βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου, όπου η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για την Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση.