Νέος εκλογικός νόμος: Σταθερά στην οδό της ηττοπάθειας ο Τσίπρας

459

Πως γίνεται ένα κόμμα εξουσίας όπως θέλει να αποκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ κι όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει αφού συνιστά τον ένα από τους δύο πόλους του δικομματισμού, να τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής;

Πως θα κυβερνούσε δηλαδή αν στις επόμενες εκλογές κέρδιζε τις εθνικές εκλογές; Γιατί εμμένει σ΄αυτή την άποψη που στήριζε από την εποχή που βρισκόταν στο 4%. Είναι άραγε θέμα αρχής ή εμμονής;

Στην παρούσα φάση η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό. Όμως στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι στατικά, αλλάζουν. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.

Σε γενικές γραμμές έχει δίκιο. Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Και για να λάβει το πρώτο κόμμα τις πενήντα έδρες πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 40%. Ένα σύστημα με περισσότερα στοιχεία δικαιοσύνης από το προηγούμενο του κ. Παυλόπουλου.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί το νέο σύστημα δεν δείχνει μόνο ακαμψία ή εγκλωβισμό στο παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο ηττοπάθεια.

Δεν πιστεύουν ότι θα κερδίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές; Ή μήπως πιστεύουν σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας; Ακόμη και αν είναι έτσι, το σενάριο δεν είναι εφικτό. Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Η γενική φιλοσοφία του νέου εκλογικού νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση στοχεύει να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό, γι’ αυτό και μπορεί να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στο νέο εκλογικό νόμο. Στη ζωή ποτέ μην λες ποτέ, μπορεί άλλωστε να τον βρει και μπροστά της…..