Νέος ενδοκυβερνητικός εμφύλιος για την «παράγκα» της κρατικής τηλεόρασης

364

Στα επεισόδια που «παίζονται» εδώ και σχεδόν μία τριετία στους «ομιχλώδεις» διαδρόμους του ραδιομεγάρου ήρθαν να προστεθούν οι χθεσινές «βόμβες» Φίλη για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που δεν κρύβει γενικότερα τα λόγια του για σειρά πολιτικών ζητημάτων, είπε χαρακτηριστικά:

«Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου.

Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση.

Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο.

Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».

Άμεση ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος είπε ότι ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ... Για τον υπουργό το μείζον είναι «η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ. H ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμα με σημαντικές σειρές».

Και ο υπουργός, επανερχόμενος στις αυτοαναιρούμενες δηλώσεις, τόνισε πως «η δημόσια τηλεόραση πρέπει να βάζει τον πήχη ψηλά. Οι επιθέσεις προς την ΕΡΤ έχουν τον τύπο χρονοκαθυστέρησης. Έχει σημαντική αύξηση της τηλεθέασης και γι' αυτό την χτυπούν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών».

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε ξεσπάσει ένας ακόμα σάλος με αφορμή τα σχόλια του δημοσιογράφου Δημήτρη Καψώχα για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ.

Στο πλευρό του βέβαια στάθηκαν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, αλλά και ο Παύλος Πολάκης.

Από την ΕΡΤ και την παρουσίαση του βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ-2 αποχώρησε το καλοκαίρι ο δημοσιογράφος Γιάννης Δάρρας.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook επικαλούμενος «την επαγγελματική του αξιοπρέπεια».

Αίσθηση είχε προκαλέσει η παραίτηση -τον Μάιο του 2018- με καταγγελίες του Νίκου Μιχαλίτση, εκ των συντελεστών της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Στη δισέλιδη παραίτησή του κατέγραφε την έντονη διαφωνία του ως προς τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στην εταιρεία με την απομάκρυνση έμπειρων και ικανών στελεχών.

Η επίθεσή του κορυφωνόταν με την έμμεση αναφορά στην έντονη παρουσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία εμφανιζόταν να συνδιοικεί την εταιρεία:

«Εχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού 'συνδικαλισμού', με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας» τόνιζε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ο τότε πρόεδρός της Διονύσης Τσακνής. Η επιστολή παραίτησης του ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης στο Ραδιομέγαρο:

«Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού».

Μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου.

Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους. Διονύσης Τσακνής, Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ.»

Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς είχε αρκεστεί να τον ευχαριστήσει που συνέβαλε να «μπει τέλος στο 'μαύρο'», διαπιστώνοντας ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές.