Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Πώς θα δουν τι φόρο θα πληρώσουν

Ο φόρος αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. 

Οικονομία

Χθες το βράδυ ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2021 στην ιστοσελίδα myaade.gr.  Ο φόρος αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. 

Ο φετινός θα είναι ο τελευταίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα πληρωθεί σε έξι δόσεις, καθώς από τον Μάρτιο του 2022 θα πληρωθεί σε δέκα ή ακόμα και δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Στα ειδοποιητήρια πληρωμής αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και οι φορολογούμενοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη, παραλείψεις ή κενά μπορούν να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9  για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν σπεύσουν να πληρώσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. 

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, είναι: η εσφαλμένη καταχώριση βοηθητικών χώρων, η μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα και παραλείψεις στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. 

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του myAADE να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσέξουν:

Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με την παραδοχή ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη με τις μεζονέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφός της.

Ημιτελή κενά κτίσματα: Για να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε τη στήλη 10 του πίνακα 1, να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα» και στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. 

Δικαιώματα: Ο φόρος μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία και στο Ε9 έχει συμπληρώσει, αντί τους κωδικούς 2 ή 3, τον κωδικό 1 που αφορά στην πλήρη κυριότητα, θα χρεωθεί με έξτρα φόρο καθώς κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. 

Πώς θα βρείτε το ειδοποιητήριο 

Τα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να βρείτε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ, είναι τα εξής:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Ακόμα, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές, προκειμένου να δουν κατευθείαν την ταυτότητα οφειλής.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισ...

Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από δέκα χρόνια κρίσης - Ευοίωνες οι προοπτικές

Με εγκωμιαστικό ρεπορτάζ αναφέρονται στην οικονομία της Ελλάδας οι Times του Λονδίνου. «Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη», έχε...

Φόρτωση άρθρων...