Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Χορός αναβαθμίσεων για την Ελλάδα τους προσεχείς 16 μήνες

Η εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, αλλά και οι εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές για την επόμενη χρονιά, ανοίγουν τον δρόμο για νέες διαδοχικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου

Οικονομία

Η εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, αλλά και οι εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές για την επόμενη χρονιά, ανοίγουν τον δρόμο για νέες διαδοχικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου. Την περασμένη Παρασκευή ήρθε η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS και ακολουθεί την προσεχή Παρασκευή η Scope Ratings. Στη συνέχεια, όσο θα ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, θα παίρνουν σειρά οι Fitch, Moody's και Standard & Poor's.

Επισήμως, η κυβέρνηση μιλάει για αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, αλλά οι τάσεις δείχνουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2022. Αν μάλιστα, το 2022 υπάρξει νέα μεγάλη έκρηξη στις τουριστικές αφίξεις, τότε ο στόχος για ανάπτυξη 5%, θα είναι πιθανότατα συντηρητικός. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ΑΕΠ κατά την περυσινή χρονιά της βαθιάς ύφεσης διαμορφώθηκε στα 168,5 δισ. ευρώ, έναντι 183 δισ. το 2019. Συνεπώς, μια αύξηση της τάξης του 8% φέτος, θα "ψηλώσει" το ΑΕΠ στα 182 δισ. και με προσδοκώμενη ανάπτυξη 5% το 2022, θα... πετάξει στα 191 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...