Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Στο Κάλγκαρι οι δύο Καναδοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από την Κίνα

Πλανήτης

Στην πατρίδα τους επέστρεψαν το Σάββατο οι δύο Καναδοί που κρατούνταν για πάνω από 1.000 ημέρες από το Πεκίνο και αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή. Οι δύο άνδρες, που αποφυλακίστηκαν λίγο μετά την αναχώρηση της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei Μενγκ Ουανγκζού από τον Καναδά, προσγειώθηκαν στο Κάλγκαρι, όπου τους υποδέχθηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Σύμφωνα με τα πλάνα που προέβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV, ο πρωθυπουργός τους αγκάλιασε στον τερματικό σταθμό, μόλις κατέβηκαν από το αεροσκάφος.

«Οι δύο άνδρες έζησαν για περισσότερες από 1000 ημέρες μια φρικτή δοκιμασία. Επέδειξαν αποφασιστικότητα, χάρη, προσαρμοστικότητα σε κάθε βήμα και αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός την Παρασκευή, ανακοινώνοντας ότι φεύγουν από την Κίνα.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν στην Κίνα για κατασκοπεία τον Δεκέμβριο του 2018, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου.

Η κράτησή τους έγινε αντιληπτή από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

Η Μενγκ, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβιβάστηκε την Παρασκευή σε πτήση για την Κίνα, αφότου αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Πηγές: Reuters

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

BBC: Περιορισμένη η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Από δύο παράγοντες θα εξαρτηθεί τι θα γίνει στη συνέχεια

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν τη νύχτα, αν και η Τεχεράνη αρνείται τα πάντα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση και κάποια ελάχιστα d...

Φόρτωση άρθρων...