Πέμπτη
21 Οκτωβρίου 2021

Πρέβεζα: Μαρμάρινη κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θάλασσα (Photos)

Viral

Κεφαλή αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων ανασύρθηκε από θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, σε βάθος περίπου 10 μέτρων. 

Πρόκειται για εικονιστική κεφαλή αγάλματος, ρωμαϊκών χρόνων, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος – 3ος αι. μ.Χ.).

Η κεφαλή είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και είναι σχεδόν ακέραιη εκτός από τμήματα των βοστρύχων της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού, ενώ βρέθηκε εν μέρει καλυμμένη με θαλάσσιους οργανισμούς.

Η τοποθεσία στο Άκτιο υποδείχθηκε από τον Δημήτρη Καραμανίδη, που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, το οποίο και συγκάλεσε κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας. 

Το κλιμάκιο παρακολούθησε την ανάσυρση και φρόντισε για τη μεταφορά του ευρήματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, όπου ξεκίνησαν άμεσα εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησής του.

Πρέβεζα: Μαρμάρινη κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Διαβάστε ακόμη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο γιγάντιο εξωπλανήτη που επιβίωσε από τον θάνατο του άστρου του

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο πλανητικό σύστημα που πιθανώς προεικονίζει το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος, όταν ο Ήλιος πια θα έχει σβήσει σε ...

Μοναδικό ιατρικό επίτευγμα στη Νέα Υόρκη: Μεταμόσχευσαν νεφρό από χοίρο σε άνθρωπο

Η επιτυχία αυτή ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα - Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής....