Νίκος Δούκας: Η Ελλάδα να εξάγει τα μοναδικά προϊόντα της, όχι το ανθρώπινο δυναμικό της

254

'Ενα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν την χώρα μας είναι το brain drain, το φαινόμενο της φυγής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα μας που κάθε χρόνο αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της να μεταναστεύσει, υφίσταται μία τεράστια απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής.

Του Νiκου Δούκα*

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι αρχικά να σταματήσουμε αυτό το ρεύμα οικονομικής μετανάστευσης των νέων και να κρατήσουμε αυτούς που ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να παλέψουμε για τον επαναπατρισμό αν όχι όλων, του μεγαλύτερου αριθμού των Ελλήνων που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο εξωτερικό. Χρειάζονται άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρέπει να εργαστούμε για την εξάλειψη των λόγων που οδήγησαν τους Έλληνες στη μετανάστευση.

Είναι αναγκαίο να φέρουμε επενδύσεις στην πατρίδα μας, να δημιουργήσουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες για να μπορούν οι νέοι να ζουν με αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό να μειώσουμε την ανεργία έτσι ώστε να μην υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης επιστημονικού προσωπικού.

Οφείλουμε να παλέψουμε για τα νέα παιδιά, για τα παιδιά μας που έχουν “εγκλωβιστεί” σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον κυριαρχούν, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ως λύση τη φυγή τους στο εξωτερικό.

Το brain drain είναι μία ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα μας, η οποία έχει χάσει μέχρι στιγμής ένα μεγάλο ποσοστό του επιστημονικού της δυναμικού και αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα, θα φύγουν και άλλοι. Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας αλλά και για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, πρέπει να εξάγει τα μοναδικά προϊόντα της, όχι το ανθρώπινο δυναμικό της.

* ΜΒΑ, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας