Νίκος Νικολόπουλος: «Κρατικά πλεονάσματα από τα… ελλείμματα των πολιτών»

36

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος, παρά τους πολλούς παραμορφωτικούς καθρέπτες, ο καθείς εξ ημών κρίνεται για αυτά που κάνει και εάν συμφωνούν με αυτά που λέει.

Όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι πολιτικοί, με αυτό τον τρόπο κρίνονται πάντα. Έτσι θα γίνει και τώρα, ανεξάρτητα από την τύχη του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου, που φαντάζομαι ότι θα ψηφιστεί από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Όχι όμως και από εμένα.

Εγώ θα πω ένα ακόμα «όχι». Θα παραμείνω ξεροκέφαλος. Θα συνεχίσω να φωνάζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να γεννιούνται κρατικά πλεονάσματα από τα ελλείμματα των πολιτών».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος για το πολυνομοσχέδιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Νικολόπουλος, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται να στηρίξει νομοσχέδια που προκαλούν περισσότερο «πόνο και αίμα» στον ελληνικό λαό τονίζοντας πως μετά από 8 χρόνια μνημονίων έχει αποδειχτεί περίτρανα πως οι «θεραπείες» λιτότητας και φόρων είναι τοξικές και οδηγούν στον «θάνατο».

«Δυστυχώς, οκτώ χρόνια μετά, όλα εξακολουθούν να γίνονται όπως… δεν πρέπει!» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε πως η συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στο οικονομικό πεδίο είναι αρνητική και το ίδιο αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τη συνέχεια.

«Το αφήγημα περί εξόδου στις αγορές δεν με αγγίζει καθόλου. Δεν το θεωρώ καν… αφήγημα. Τι πάει να πει ότι θα δανειζόμαστε από τις αγορές; Ότι, δηλαδή, πάλι θα έχουμε ανάγκη από δανεικό χρήμα και ότι πάλι θα πληρώνουμε τόκους και επιτόκια. Αυτή είναι η επιτυχία μας; Όχι, βέβαια. Η επιτυχία μας, εντός εισαγωγικών, είναι ότι θα πάρουμε πλέον χαρτί με σφραγίδα Ε.Ε. που θα λέει πως η Ελλάδα πέρασε επιτυχώς το καθαρτήριο και πλέον μπορεί να περιλαμβάνεται και πάλι στην ομάδα των οικονομικά ενάρετων.

Μικρή, καχεκτική, που πωλείται σε… τιμή ευκαιρίας, αλλά ενάρετη. Ε, και; Πρώτα – πρώτα όλοι ξέρουν πως οι περιβόητες αγορές είναι «μαγαζιά». Κρίνουν και πράττουν κατά τα συμφέροντά τους. Και όταν αυτά δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των Βρυξελλών, τότε τα πιστοποιητικά που μοιράζουν οι Βρυξέλλες τα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και έπειτα, το ζήτημα για τον ελληνικό λαό είναι από ποιόν θα… δανείζεται η χώρα ή αν αυτή η χώρα αναπτύσσεται, δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει πλούτο;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Νικολόπουλος δεν άφησε εκτός κριτικής και τη Νέα Δημοκρατία αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ ας μην έρχεται εδώ και μιλάει αβασάνιστα για μειώσεις φόρων και θέσεις εργασίας. Που θα τις βρει τις θέσεις εργασίας; Θα τους προσλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του; Και πως θα μειωθούν φόροι; Θα πληρώνει τη διαφορά ο Κυριάκος; Σας παρακαλώ, μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη του κόσμου, ιδίως μετά από οκτώ χρόνια. Η ΝΔ αρκεί μόνο να πει αυτό: Συμφωνεί ή όχι, δεσμεύεται η χώρα από τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί;

Αν ναι, τότε τελειώνει η συζήτηση εδώ. Καμία μείωση φόρων και καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να κάνει ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε κάποιος άλλος. Εκτός και αν η ΝΔ υποστηρίξει πως δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι θα την καταργήσει εφόσον γίνει κυβέρνηση… Μπορεί να το κάνει; Σιγά μην το κάνει…».

Φτάνοντας προς το τέλος της τοποθέτησής του, μάλιστα, υπογράμμισε ότι το γεγονός πως ο ίδιος παραμένει το μόνο στέλεχος κυβέρνησης που παραιτήθηκε, αρνούμενος τις μνημονιακές εντολές των δανειστών, δείχνει πολλά. «Όχι για μένα, αλλά για όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν σε υπουργεία και κυβερνητικά αξιώματα, που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά ή που γενικότερα, άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν…» όπως είπε.

Το βίντεο με την ομιλία του Νίκου Νικολόπουλου στην επιτροπή οικονομικών

Κρατικά πλεονάσματα από τα… ελλείμματα των πολιτών. Όχι στο πολυνομοσχέδιο