Ντάισελμπλουμ προς Έλληνες: «Την επόμενη φορά ρωτήστε τους πολιτικούς πού θα βρουν τα λεφτά»

93

Σύσταση προς τους Έλληνες να αποφύγουν στις επόμενες εθνικές εκλογές τις ανέξοδες «Σειρήνες» των προεκλογικών υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο Ολλανδός πολιτικός κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας «να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων και στη διατήρηση ενός συνετού προϋπολογισμού».

Μιλώντας απόψε στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, με τίτλο «Η κρίση του ευρώ: Η ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο», ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ίσως πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά να σας υποσχεθούν χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα. Σας παρακαλώ, ρωτήστε τους πώς θα τα χρηματοδοτήσουν».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αντίθεσή του στη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

«Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις πλούτο και μετά να αυξήσεις τους μισθούς. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για δεκαετίες», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών στο πρώτο Μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι «ήταν μη ρεαλιστικό και υπερβολικά σκληρό να επιβληθεί στην Ελλάδα να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της μέσα σε μια τριετία» και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πάρα πολλά από τους Έλληνες σε δημοσιονομικούς όρους τα πρώτα χρόνια και σε μεταρρυθμιστικούς όρους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μαθήματα για όλους μας, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς… Ελπίζω αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί νέο πρόγραμμα, να είναι πιο ρεαλιστικό».