Ντιμιτρόφ: Ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων η «μακεδονική μειονότητα»

173
Ντιμιτρόφ: Ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων η «μακεδονική μειονότητα»

Διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια έχουν δεσμευτεί να μην παρεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και ερωτώμενος για το σχετικό δημοσίευμα του BBC ανέφερε ότι η «μακεδονική μειονότητα» ίσως είναι ζήτημα «διεθνών υποχρεώσεων» της Ελλάδας.

«Ζω και αναπνέω τη Συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες… Επίσης μερικές φορές τη βλέπω στα όνειρά μου. Έτσι βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφος 3 της συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης», ανέφερε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς για το εάν η Βόρεια Μακεδονία νιώθει πως υπάρχει στην Ελλάδα μια «βορειομακεδονική μειονότητα» που υποχρεούται να την προστατεύσει, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμεινε ότι «και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

Όσον αφορά στην ονομασία για «Μακεδονία του Ίλιντεν» και εάν ήταν ελληνική πρόταση, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση και αρκέστηκε να σημειώσει ότι ήταν μια πρόταση που έγινε κατά τη συνάντηση στο Σούνιο, όταν υπήρχε πίεση να βρεθεί διέξοδος.