Ντράγκι: «Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν συνεχίσει η πρόοδος»

148
Ντράγκι: Τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΚΤ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θέτοντας ως προϋπόθεση την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίζεται, όπως δείχνουν και τα χαμηλά επιτόκια. Αν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.

Ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κύρτσου, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, κρίσιμο στοιχείο είναι η διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι χρειάζεται «να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών.

Οπότε αυτό το στοιχείο είναι βασικό για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, παραπάνω από μία φορά. Οπότε συνολικά οι οικονομικές εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μάριο Ντράγκι στα «κόκκινα» δάνεια, χαρακτηρίζοντας τη μείωσή τους ως ζωτικής σημασίας.

«Υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ευπάθεια το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι δεν χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, χρειάζεται η μείωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς να ξεχνάμε τη κοινωνική πτυχή», είπε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.