Ντράγκι: « Οι πολιτικοί να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος»

156
Ντράγκι: «Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση ΑΕΠ»

Την ανάγκη να τονωθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα και σε όσες χώρες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  Μάριο Ντράγκι  στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.

O Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης βραβεύθηκε για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη διάσωση του ευρώ.

4912646

Ο Μάριο Ντράγκι είπε πως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και τόνισε πως «όσοι χαράσσουν πολιτική έχουν την ευθύνη να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν προβλέψιμους κινδύνους, αλλάζοντας τις πολιτικές σήμερα».

4912607

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, δηλαδή ενός κοινού ευρωπαϊκού «κουμπαρά» που θα θωρακίσει τις τράπεζες και συνολικά τις οικονομίες της ευρωζώνης, και θα συνοδευθεί από τη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε δε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο, για να αποφευχθούν νέες κρίσεις. «Θέλουμε να ορίζουμε τις συγκυρίες, όχι να οδηγούμαστε από αυτές, τόνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι καθαρή και ο δρόμος έχει στρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

4912613

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης σημείωσε ότι «η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ημιτελής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπισε κρίσεις που ελάχιστοι περίμεναν. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Ξέρουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να υπάρξει σταθεροποίηση μεταξύ των χωρών και ξέρουμε ότι τον κίνδυνο αν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την ένωση ως σύνολο. Αυτό οδηγεί σε μια μακρύτερη περίοδο υψηλά διευκολυντικών πολιτικών».

Ντράγκι: «Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση ΑΕΠ»

Ακόμα, ανέδειξε τη μεγάλη υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, εξαιτίας της απουσίας ενός κοινού σχήματος εγγύησης καταθέσεων. Όπως ανέφερε, στην Ευρώπη, «εξαιτίας των διαφορετικών επιπέδων δημοσίων χρέους, τα κοινά σοκ έχουν ασύμμετρες επιπτώσεις».

4912616