Ντράγκι: Η μεταμνημονιακή συμφωνία δεν εγγυάται τη διατήρηση του waiver

99

"Το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να δέχεται κατ' εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος θα εξαρτηθεί από την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους που θα εκπονήσει η ίδια η κεντρική τράπεζα".

Τα παραπάνω ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο ομιλίας του στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία που συμφωνήθηκε δεν εγγυάται τη διατήρηση του waiver. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με άλλα λόγια, συνδέει τη διατήρηση του waiver με την έκθεση DSA και αν αυτή είναι θετική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε τα εξής: Για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ακόμα, ο Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική.