Ντράγκι: «Η πολιτική αστάθεια και τα «κόκκινα» δάνεια παράγοντες κινδύνου για τις τράπεζες»

161
Ντράγκι: Τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΚΤ

Στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα το 2019 αναφέρθηκε o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή.

Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το ενδεχόμενο συσσώρευσης μελλοντικών "κόκκινων" δανείων, καθώς και οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς την Εύα Καϊλή, ο Μάριο Ντράγκι περιγράφει τα μέσα επίβλεψης των συστημικών κινδύνων που προκύπτουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της πλημμελούς αντιμετώπισης του «shadow banking» στο νέο εποπτικό και κανονιστικό καθεστώς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφέρει η ευρωβουλευτής αναγνωρίζει τους κινδύνους που η ίδια επισήμανε και περιγράφει τις μεθόδους εποπτείας στο μακρο-προληπτικό και μικρο-προληπτικό πλαίσιο.

«Την ίδια ακριβώς μέρα που οι ελληνικές τράπεζες τελειώσαν με τον ELA, ο Μάριο Ντράγκι κόβει τους πρόωρους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που βιάζεται να διακηρύξει την επιστροφή στη κανονικότητα. Οι κίνδυνοι και οι προϋποθέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας περιγράφονται αναλυτικά στην απάντησή του, ενώ αυτά που θέτει σαν προϋποθέσεις στη επιστολή, απέχουν παρασάγγας από τις πρακτικές της κυβέρνησης στη διατήρηση ενός νοσηρού τραπεζικού συστήματος, όπως δείχνει η υπόθεση της Τράπεζας Σύριζα-Attica Bank, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.

Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και της διευθέτησης των επαγγελματικών NPLs η Εύα Καϊλή υπογράμμισε: «Είναι υποχώρηση Τσίπρα, που προστατεύει μόνο την προεκλογική του εκστρατεία για τους επόμενους μήνες, καθώς δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά ναρκοθετεί την επόμενη μέρα της απαλλαγής μας από την κυβέρνηση του. Στην ρύθμιση θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα όσοι έχουν “χτίσει equity” έχοντας αποπληρώσει σημαντικό μέρος του δανείου τους, ακόμα και 30% ώστε να προστατεύονται οι συνεπείς. Επίσης δεν προστατεύονται οι εγγυητές και μένουν εκτεθειμένοι, ελπίζοντας στην μετά Τσίπρα εποχή για λύσεις.

«Οι ισολογισμοί των πέντε βασικών ελληνικών τραπεζών απέχουν από τη κανονικότητα με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ. Η “λίστα κινδύνων ” που επισημαίνει ο Ντράγκι είναι βραδύκαυστα φιτίλια σε βαρέλια γεμάτα δυναμίτη.

Όσο ο όγκος των NPLs είναι δυσβάστακτος μέσα στα βιβλία των τραπεζών και όσο μένει ανολοκλήρωτος ο EDIS (πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων), ούτε κανονικότητα υπάρχει, ούτε σοβαρότητα στο επιχείρημα περί επιστροφής σε αυτή.