Ταφόπλακα Ντράγκι στις όποιες κυβερνητικές ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση

149

Τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με τη διατήρηση ή μη του waiver για τους ελληνικούς τίτλους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποσαφήνισε ο Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε οριστικά την πόρτα του QE για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι για να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έστω λίγους μήνες πριν τη λήξη του και κατά την περίοδο επανεπένδυσης, θα πρέπει να έχουν αξιολόγηση σε επενδυτική διαβάθμιση.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει που συνεπάγεται ότι ο μοναδικός τρόπος για να απολαύσει τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το waiver, ήτοι η παρέκκλιση βάσει της οποίας τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά επειδή η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Τα πράγματα έχουν ως εξής: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και μαζί του λήγει και το waiver», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι, δίνοντας τέλος σε κάθε ελπίδα για μία ακόμη εξαίρεση μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει αφενός ότι το θέμα QE τελειώνει οριστικά για την Ελλάδα καθώς και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αξιοποιούν ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Παρ' όλα αυτά, ο Ιταλός τραπεζίτης σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλωσορίζει την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο Μάριο Ντράγκι πήρε το λόγο θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

«Η Ελλάδα ζει αυτές τις ημέρες ένα δράμα αδιανόητων διαστάσεων. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στον ελληνικό λαό», είπε σχεδόν σοκαρισμένος ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ε.Κ.Τ.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σχετικά με τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

Το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.