Ντροπή σου Μέρκελ! Χλιαρή αντίδραση απέναντι στις ακρότητες ενός παρανοϊκού Ερντογάν

695
Μέρκελ: Κατανοώ ότι η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε.

Αντίδραση - χάδι , με δυο μέρες καθυστέρηση, απέναντι στον παρανοικο Ερντογάν από την "φίλη" Γερμανία. Εξαφανισμένη επί 48 ώρες η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, ούτε μια θετική κουβέντα δεν βρήκε να πει για την Ελλάδα, που δίνει μάχη για να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης

Χλιαρή ήταν η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ για τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεταναστευτικό. H καγκελάριος της Γερμανίας τοποθετήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι κατανοεί πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.

«Κατανοώ ότι η τουρκική Kυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιμένουν περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η Kυβέρνησή του εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκειά τους προς εμάς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά "την πληρώνουν" οι πρόσφυγες. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ακόμα, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την Άγκυρα προκειμένου η κατάσταση να διευθετηθεί και ότι το Βερολίνο θα διαθέσει διμερή βοήθεια εφόσον μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βερολίνο σε μετανάστες: «Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν είναι ανοικτός»

Νωρίτερα, η Κυβέρνηση της Γερμανίας προειδοποίησε τους μετανάστες να μην φύγουν από την Τουρκία διότι «ο δρόμος δεν είναι ανοικτός», σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είπε στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτά αλλά αυτό δεν ισχύει», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, ενώ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο Στέφαν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η χώρα.

Ακόμα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και γνωστοποίησε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», ανέφερε ο Στέφαν Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα.

«Βιώνουμε πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους λέγεται από τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτός πλέον. Και βεβαίως δεν είναι», επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μία άκρως δύσκολη κατάσταση και φέρνει βεβαίως και την Ελλάδα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις».

Όλα αυτά είναι πλήρως γνωστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, για να τονίσει ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο για την αξία της συμφωνίας και περιμένει ότι θα τηρηθεί - η κατάσταση όπως παρουσιάζεται τώρα στα σύνορα είναι μια κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε και αυτό θα είναι δυνατό μέσω συνομιλιών. Για αυτό θα είναι καλό αν η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώξει σύντομα αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους σκοπούς της Συμφωνίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και από άλλους να την τηρήσουν», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί την δική της πλευρά της Συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει περί χρήσης όπλων και δακρυγόνων από την ελληνική πλευρά στα σύνορα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ίδια γνώση για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν σχολιάζει σχετικά.

«Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, με αυτά τα οποία προκλήθηκαν στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της από την τουρκική πλευρά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η Καγκελάριος το εξέφρασε αυτό στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και τώρα πρέπει να βρεθούν δρόμοι - και μπορούν να είναι μόνο οι δρόμοι των συνομιλιών ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση και μόνο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους. Διότι η κατάσταση όπως φαίνεται τώρα, τόσο κλιμακωμένη, είναι σε βάρος των ανθρώπων», κατέληξε ο Γερμανός πολιτικός.