O αθλητισμός ως ασπίδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

225
O αθλητισμός ως ασπίδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η περίοδος της πανδημίας του COVID-19 συνοδεύεται από μια γενικότερη διαφοροποίηση της καθημερινότητας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε σημείο που αναφερόμαστε πλέον σε μια «διατάραξη της κανονικότητας».

Του Αλέξανδρου Φυντανίδη

Οι επιπτώσεις αφορούν την αναστολή δραστηριοτήτων ή και την υπό συνθήκες έναρξή τους. Στο περιβάλλον αυτό, ο αθλητισμός δείχνει να αναζητά το ρόλο του, από την απόλυτη παύση ή και αποχή μέχρι και την πλήρη εξέλιξή του.

Ένας Νοέμβριος διαφορετικός από όλους τους άλλους μιας μας γύρισε μερικούς μήνες πίσω λόγω της επιβολής γενικού lockdown στη χώρα… Η κοινωνία μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι ακόμη πολλές εβδομάδες για να ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια απειλή που μέχρι στιγμής έχει αφήσει αρκετά θύματα πίσω τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε αυτόν τον άνισο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μας έχει δοθεί και η δυνατότητα για εξωτερική σωματική άσκηση 1 ώρα την ημέρα, το περιβόητο sms μετακίνησης νο6!

Η περιβόητη μετακίνηση 6 έγινε τρόπος ζωής για όλους μας. Ένα μήνυμα “ελευθερίας” για πολλούς το οποίο όμως πολλοί το χρησιμοποίησαν με λάθος τρόπο.

Βλέπουμε και στα 2 lockdown ιδιαίτερα οι νέοι μην έχοντας καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης να εκμεταλλεύονται το περιβόητο sms όχι για την σωματική τους άθληση αλλά για την ώρα του καφέ της ημέρας και της μαζικής συνάθροισης με τους φίλους τους.

Ασφαλώς και όσα αναφέρω είναι πράγματα αναμφίβολα αναγκαία για όλους αλλά όχι εν καιρώ πολέμου με την πανδημία.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως όσο πιο γρήγορα πειθαρχήσουμε στα μέτρα κατά του κορωνοϊού όλοι μας, τόσο γρηγορότερα ο εφιάλτης θα τελειώσει και θα μπορέσουμε όλοι να επανέλθουμε στην προ πανδημίας καθημερινότητα. Όταν οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται ραγδαία σε καθημερινό επίπεδο το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα.

Είμαστε υποχρεωμένοι ιδιαίτερα οι νέοι να καταλάβουμε πως η σωστή χρήση του συγκεκριμένου sms είναι ένα ιδιαίτερα κομβικό κομμάτι για την καταπολέμηση της πανδημίας και τη καλύτερη προσαρμογή μας στο lockdown.

Σε αυτήν την καινούργια πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε νέες ρουτίνες για την σωματική και ψυχική μας υγεία μιας και η περίοδος που διανύουμε φαίνεται να μην έχει ημερομηνία σύντομης λήξης , η λύση δεν είναι σίγουρα η αποφυγή του αθλητισμού! Είναι τεράστια ευκαιρία να εντάξουμε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας ώστε να μας κρατήσει σε ισορροπία!

Καθημερινές ασκήσεις στο σπίτι βοηθάνε στην καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά τα 20 λεπτά ο οργανισμός παράγει διάφορες ορμόνες που επιδρούν στην ψυχική μας διάθεση και μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα ελέγχοντας το στρες, το άγχος ακόμα και τον θυμό που μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε #μένοντας στο σπίτι #.Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), ενός νευροδιαβιβαστή που μπορεί να διεγείρει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τόσο η καρδιοαναπνευστική άσκηση όσο και η άσκηση ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανύψωση των επιπέδων του BDNF, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι μορφές άσκησης όχι μόνο βοηθούν τους μύες μας να γίνουν πιο δυνατοί, αλλά ενισχύουν επίσης και την εγκεφαλική μας δύναμη. Και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθημερινή άσκηση βοηθάει στην διάσπαση του σωματικού λίπους ( μένοντας πολλές ώρες σπίτι πολλές φορές τρώμε ανεξέλεγκτα).
Είναι στιγμές που η προσωπική υπευθυνότητα του καθένα θα λειτουργήσει ως ένα προσωπικό εμβόλιο στη μεγάλη μάχη που δίνουμε όλοι για να βγούμε νικητές απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Όσο περισσότερο δυνατοί μείνουμε ψυχικά τόσο το δυνατόν γρηγορότερα θα επανέλθει η καθημερινότητα μας...

Με διάθεση και δημιουργικότητα βάζουμε λοιπόν την καθημερινή άσκηση στην ρουτίνα μας σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές των ειδικών και χωρίς να χρησιμοποιούμε την όποια ελευθερία μας δίνει το sms της σωματικής άσκησης για οτιδήποτε άλλο θα λειτουργούσε αρνητικά στην καταπολέμηση του ιού και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ χωρίς φόβο αλλά με αίσθημα ευθύνης για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.....

Η αυτοπροστασία μας είναι προστασία όλων, η προσωπική ευθύνη και υπευθυνότητα θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα βγούμε νικητές από όλο αυτό. .Ήρθε η ώρα οι νέοι να τραβήξουν το κουπί για να βγει ο τόπος από τα κακά της πανδημίας και να οδηγηθεί σε νέα μονοπάτια ανάπτυξης και ευημερίας..

* Τομεάρχης Αθλητισμού ΟΝΝΕΔ.