Ο Ευκλείδης πήρε το όπλο του - Μπλόκο από τους «53+» στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

675
Μπλόκο από τους «53+» στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι οι «53+».

Με ένα κείμενο «φωτιά» οι «53+» αντιδρούν στην κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέτουν θέμα εσωκομματικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να έχει ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η «Κίνηση των 53+» οργάνωσε στην Αθήνα το Σάββατο και την Κυριακή πανελλαδική συνάντηση, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος.

Στο εισαγωγικό κείμενο οκτώ σελίδων που συζητήθηκε θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των στελεχών και θα δοθεί πιθανότατα την Τρίτη στη δημοσιότητα, αποτελώντας το «μανιφέστο» της «αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης” στον προσυνεδριακό διάλογο και στο ίδιο το Συνέδριο.

Η «Κίνηση των 53+» συζήτησε στη διήμερη πανελλαδική συνάντησή της, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» πάνω σε τέσσερις άξονες:

  1. Την πορεία προς το Συνέδριο: Τάσσονται υπέρ της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα υπέρ του μεγαλύτερου δυνατού ανοίγματος του κόμματος σε κινήματα, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κοκ. Θέτουν θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς έχει γίνει πλέον κανόνας, όπως τονίζουν, η ηγεσία να αποφασίζει και η βάση απλώς να παίρνει τη γραμμή, χωρίς να συμμετέχει. Χωρίς να παραγνωρίζουν και να υποβαθμίζουν τον σύγχρονο τρόπο της ηλεκτρονικής συμμετοχής, τάσσονται υπέρ της «συμμετοχής εν σώματι” των νέων μελών  στις διαδικασίες για το Συνέδριο. Ζητούν, δηλαδή, αυτοπρόσωπη παρουσία στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσων έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

2) Το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ: Χαρακτηρίζουν ως «υποτονική» την αντιπολίτευση που ασκείται και εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη σκανδαλολογία και την υποτίμηση, όπως επισημαίνουν, των θεμάτων πολιτικής που αφορούν τους πολίτες. Ταυτόχρονα, εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την τακτική στελεχών στην υπόθεση Novartis.

3) Το «τρίπτυχο» της προοπτικής: Οι «53» θεωρούν τις κοινωνικές ανισότητες, το προσφυγικό και την οικολογική κρίση ως το τρίπτυχο που προσφέρεται να εμβαθύνει την πολιτική του το κόμμα, ώστε να πετύχει την ενίσχυσή του στην κοινωνία.

Με το «μανιφέστο» τους οι «53+» θα δώσουν τη μάχη του Συνεδρίου υπερασπιζόμενοι την «αριστερή ταυτότητα” του κόμματος, τη στιγμή που οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου θα αλλάξουν, αναλόγως και του αριθμού των νέων μελών που θα εγγραφούν το επόμενο διάστημα.

4) Η πολιτική των συμμαχιών: Απορρίπτουν με την ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρουν, όμως, τις βασικές αρχές της «κοκκινοπράσινης συμμαχίας». Προκρίνουν τη διαμόρφωση συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και με το ΚΙΝΑΛ, παρότι αναγνωρίζουν τις αρνητικές πτυχές της στρατηγικής και της τακτικής του.

Ακόμα με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της Κίνησης είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ακόμη μέλη της είναι οι Πάνος Λάμπρου, Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Μαντάς, Γιώργος Κυρίτσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Πέτρος Καλκανδής και Κατερίνα Κνήτου.