O Kορωναϊός στην Ελλάδα: Πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη - Εξετάζονται οι συγγενείς της 38χρονης (συνεχής ενημέρωση)

194

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα η οποία είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, η γυναίκα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και λαμβάνει ήδη αντιιική αγωγή ενώ τα συγγενικά της πρόσωπα έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και το υπουργείο Υγείας συνιστούν σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες πρσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Η 38χρονη επέστρεψε αεροπορικώς από το Μιλάνο, το βράδυ της Κυριακής.

Είναι επιχειρηματίας και συγκεκριμένα σχεδιάστρια μόδας, ενώ είχε βάλει υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές στην πόλη της Θεσσαλονίκης χωρίς να εκλεγεί ωστόσο.

Η 38χρονη είχε μεταβεί πριν μερικές ημέρες με άλλους Έλληνες ανάμεσά τους και δημοσιογράφους αεροπορικώς στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας.

Η γυναίκα, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού, επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής στο «Μακεδονία» χωρίς να έχει συμπτώματα.

Μόνο την επόμενη ημέρα εμφάνισε λίγο αυξημένο πυρετό, που την ανησύχησε με αποτέλεσμα χθες να μεταβεί στο ΑΧΕΠΑ για εξετάσεις.

Εξετάζονται οι συγγενείς της 38χρονης

Για ιατρικές εξετάσεις έχουν κληθεί τόσο ο σύζυγός της με το παιδί τους όσο και η μητέρα της 38χρονης. Ακόμα, από την αεροπορική εταιρεία θα κληθούν για εξετάσεις όλοι όσοι ταξίδευαν στην ίδια πτήση με την 38χρονη από το Μιλάνο.  

Συνολικά έχουν τεθεί σε απομόνωση 15 άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 38χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν φέρουν συμπτώματα ύποπτα για τον επικίνδυνο ιό, όμως θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση.

Κορωνοϊός: Ανακαλούνται  οι άδειες γιατρών και νοσηλευτών με εντολή Κικίλια

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες των γιατρών και των νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Αρνητικά τα δείγματα των ασθενών στο «Αττικόν» και στο «Λαϊκό»

Αρνητικό είναι τελικά το κρούσμα κορωνοϊου στο νοσοκομείο «Αττικό».

Πρόκειται για τον 57χρονο άνδρα απο τον Πειραιά που εισηχθη χθες στο «Αττικό» με συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό, με επικρατέστερο τον πυρετό.

Είχε επιστρεψει από ταξίδι στην Ιταλία, επισκεπτόμενος εμπορική έκθεση στο Μιλάνο, και μετά απο σύντομη παραμονή στο σπίτι του, παρουσίασε υψηλό πυρετό.

Διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ χθες στο νοσοκομείο, ελήφθη γενετικό υλικό που απεστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, είναι αρνητικός σε λοίμωξη από κορωνοϊό. Νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με καλή κλινική εικόνα και του χορηγείται ήδη η ενδεδειγμένη αγωγή.

Οι οικείοι του είχαν τεθεί προληπτικά σε κατ' οικον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ στο «Λαικό» νοσοκομείο έχει εισαχθεί ένα ακόμα «υπόπτο κρούσμα» και το ληφθέν γενετικό υλικό ελέγχθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο ασθενής δεν νοσεί από κορωνοϊό.