Ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος Harari: «Για ηγέτη του κόσμου θα διάλεγα την Ελλάδα» (Video)

670
Harari: «Για ηγέτη του κόσμου θα διάλεγα την Ελλάδα»

Για την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια κοινότητα μίλησε ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος και συγγραφέας Yuval Noah Harari στον James Corden και στην εκπομπή του The Late Late Show with James Corden.

Η συγκεκριμένη εκπομπή έχει 23,6 εκατομμύρια ανθρώπους εγγεγραμμένους στο κανάλι του στο YouTube.

Ο Yuval Noah Harari υπογραμμίζει τα τραγικά λάθη στον χειρισμό από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας και αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα έκανε εξαιρετική δουλειά για την πανδημία... Αν είναι να διαλέξω (σ.σ. στην αντιμετωπιση της πανδημίας) ποιος είναι ο ηγέτης του κόσμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, θα διάλεγα την Ελλάδα...».

Ο Harari ανέφερε ότι: «Παραδοσιακά οι ΗΠΑ ήταν ο υπεύθυνος ενήλικας. Όπως στην επιδημία του Έμπολα η την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωτοβουλίες και μπήκαν μπροστά. Κατάφεραν έτσι να γίνουν οι ηγέτες της υφηλίου και να συγκεντρώσουν γύρω τους πολλές χώρες έτσι ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Τώρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τον ρόλο τους σας διεθνής ηγέτης, λέγοντας δεν θέλω αυτή τη δουλειά, ενδιαφέρομαι μόνο για μένα, και όταν δει κανείς το αποτέλεσμα, το πώς ανταποκρίθηκαν δηλαδή οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους απέναντι στην πανδημία ίσως δεν είναι και πολύ κακό το ότι δεν ανέλαβαν ρόλο ηγέτη και δεν έχουν αυτή την ευθύνη για τον κόσμο όλο. Γιατί τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όχι μόνο σε σύγκριση με την Κίνα, αν κάνεις τη σύγκριση με τη Νότιο Κορέα, με την Νέα Ζηλανδία η ακόμα και με την Ελλάδα…

Η Ελλάδα κάνει μια σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα».

Δείτε τη συνέντευξη του και την αναφορά του για την Ελλάδα μετά στο 11:36: