Ο «οδικός χάρτης» της χαλάρωσης μετά το Πάσχα - Mήνυμα Μητσοτάκη για τα μέτρα

88
Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να γίνει άρση του lockdown πριν το Πάσχα.

Η σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θεωρείται κρίσιμη, καθώς σε αυτήν αναμένεται οι επιστήμονες να καταλήξουν στα μέτρα που πρέπει να ισχύουν για το Πάσχα όσον αφορά στις μετακινήσεις αλλά και στις εκκλησίες.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται και μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους πολίτες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μέτρων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη αφού οι ο αριθμός των διασωληνωμένων σπάει κάθε μέρα και ένα αρνητικό ρεκόρ. Από την άλλη ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός δείχνοντας μία επιπέδωση αλλά δεν έχει εισέλθει ακόμη σε φάση ύφεσης.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι καλές αφού τα συμπεράσματα από τα ύψη του ιικού φορτίου στα λύματα, δείχνουν πως αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Όμως, το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ολοένα και επιταχύνεται και την επέκταση της χρήσης των self test σε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες δίνει ελπίδα για βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Με αυτά τα δεδομένα και πάντα στην εξίσωση να υπολογίζεται η μεταβλητή που ονομάζεται «κόπωση» της κοινωνίας, κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων για το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τα μέσα Μαΐου.

Ένα ορόσημο το οποίο έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το τέλος της υγειονομικής κρίσης το οποίο πλησιάζει. Η χθεσινή αυτή τοποθέτηση μπορεί να θεωρηθεί και «πρόβα» των όσων θα πει σήμερα στο μήνυμά του προς τους πολίτες, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο Πάσχα αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης των μέτρων έως τις Μαΐου όποτε ανοίγει και ο τουρισμός.

Ο «οδικός χάρτης» για μετά το Πάσχα

Από χθες, Τρίτη, στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζονταν για ανακοινώσεις, προκειμένου να γίνει σαφές προς τους πολίτες πως πλέον βαδίζουμε προς την Κανονικότητα βάζοντας στο τραπέζι συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έως το Πάσχα θα βαδίσουμε με το lockdown ως έχει με το ακριβές πλαίσιο εορτασμού και λειτουργίας των εκκλησιών να ανακοινώνεται άμεσα, από εκεί και ύστερα ξεκινά ένα «μαζικό άνοιγμα» Κοινωνίας και Οικονομίας.

Ο σχεδιασμός αυτός της Κυβέρνησης, θέλει η χαλάρωση να ξεκινά με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Έτσι, φαίνεται πως αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 5 Μαΐου τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να υποδέχονται πελάτες ελεύθερα, χωρίς τον περιορισμό του SMS στο 13032 με μόνο περιορισμό τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό καταναλωτών βάσει τετραγωνικών.

Στην συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, δηλαδή από τις 5 ή το αργότερο έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά από έξι μήνες η εστίαση.

Καφετέριες και εστιατόρια θα σηκώσουν ρολά και θα υποδεχθούν τους πελάτες πάντα σε εξωτερικούς χώρους ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου ο οποίος βλέπει την εστίαση ως αντίβαρο στα ολοένα και αυξανόμενα κορωνοπάρτι στις πλατείες.

Σειρά θα πάρουν τα σχολεία, με την 10η Μαΐου να θεωρείται η πιο πιθανή για άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, άλλωστε αποτελεί και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας.

Έπειτα και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός.