Ο Σεπτέμβριος και η επανάκαμψη της ελληνικής Oικονομίας

99
Το μεγάλο δίλημμα της Κυβέρνησης: Άνοιγμα της Αγοράς ή παράταση της καραντίνας

Το μεγάλο άλμα που θα βάλει την ελληνική Oικονομία σε τροχιά επανάκαμψης ετοιμάζει μεθοδικά η Κυβέρνηση με βασικό στόχο την ολική επαναφορά από τον Σεπτέμβριο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα στο να ολοκληρωθεί ο πρώτος μεγάλος κύκλος εμβολιασμών σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ανοσία στον πληθυσμό και κατ’ επέκταση να ανοίξει το βηματισμό της υλοποιώντας τους μεγάλους στόχους για την επόμενη κρίσιμη διετία μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά στο «μεγάλο όπλο» που ακούει στο όνομα σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του οποίου συνιστά το μεγάλο στοίχημα που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει δυναμικά στη νέα μετά covid εποχή.

Τα πρώτα κονδύλια αναμένεται να φτάσουν στα δημόσια ταμεία προς χρήση τον Ιούνιο, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί τρέχουν ήδη το σχεδιασμό προκειμένου η απορρόφηση τους να επιτευχθεί άμεσα.

Μεγάλη ανάσα στον κρατικό κορβανά αναμένεται να δώσει και η ατμομηχανή της ελληνικής Οικονομίας, ο τουρισμός, που ανοίγει τις πύλες του στα εκατομμύρια ξένων επισκεπτών στα μέσα Μαΐου, ενώ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται ο φάκελος των επενδύσεων, με πρωταρχικό στόχο να καταστεί η χώρα μέσα από τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος κόμβος προσέλκυσης ξένων κολοσσών, εξέλιξη που ανάμεσα σε άλλα θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν οι καλά αμειβόμενες δουλειές για τους νέους και ο επαναπατρισμός των εξειδικευμένων επιστημόνων που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη.

Η υψηλή ανθεκτικότητα που επέδειξαν όλο το διάστημα της πανδημίας η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε καλό επίπεδο, οι διορθωτικές και στοχευμένες κινήσεις για την ανακούφιση των πολιτών συνιστούν μια καλά παρακαταθήκη, με αποτέλεσμα το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάκαμψη να δίνεται με καλές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, ο χειρισμός του ιδιωτικού χρέους στις νέες συνθήκες χρειάζεται να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της νέας Κανονικότητας.