Ο ΣΕΒ και οι άριστοι στην ευρωβουλή

46
Όχι μόνον υγειονομική κρίση

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΣΕΒ, ενόψει μιας ευρώ εκλογικής αναμέτρησης παίρνει θέση και προσδιορίζει ποιο θα πρέπει να είναι το προφίλ των ευρώ βουλευτών που η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατα το συνδικαλιστικό όργανο της ελληνικής βιομηχανίας θα πρέπει να είναι οιαριστοι.

Γιατί αυτό απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Θοδωρος Φεσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου και συμφώνησε μαζί του και ο αντιπρόεδρος κύριος Ευάγγελος Μυτιλιναίος.
Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Παραλληλα όμως οι δυο επικεφαλής της ελληνικής βιομηχανίας,υπογράμμισαν και ποιες σοβαρές προκλήσεις αντιμετωπίζει η τελευταία, τόσο σε διαρθρωτικό επίπεδο όσο και από πλευράς συμμετοχής της στον σχηματισμό του ελληνικού ΑΕΠ.
Από την πλευρά του ο Κ.Φεσσας αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή πρόκληση και στην 4η βιομηχανική επανάσταση όπου η ελληνική καθυστέρηση αφ´εαυτης αποδυναμώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Περα όμως από αυτή τη διάσταση  του βιομηχανικού γιγνεσθαι της χώρας,σοβαρά είναι τα προβλήματα της και στον τομέα της βιομηχανικής λειτουργίας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τον τομέα της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας, όπου βρισκόμαστε, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ε. Μυτιληναίος σε κομβικό σημείο.

Συγκεκριμένα υπό διαμόρφωση τελεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και τις ελληνικές επιχειρήσεις: θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι αλλά και οι ενέργειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την στρατηγική ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μην τιμωρούνται από ανέφικτες στοχεύσεις, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα ότι η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν βοήθεια και ώθηση από νέα προγράμματα, όπως το εξοικονόμηση κατ᾽ οίκον.

Το τρίτο σημείο αφορά στη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εσωτερική αγορά ενέργειας, με βασικό στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με μείωση του κόστους της ενέργειας.

Τέλος η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο του οποίου η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε προγράμματα ενίσχυσης θα γίνεται με κριτήριο εάν αυτές θεωρούνται βιώσιμες. Θα πρέπει λοιπόν τα κριτήρια που θα μπουν να ανταποκρίνονται και στην ελληνική πραγματικότητα.

Κατα τα λοιπά η ελληνική βιομηχανία ,αν θέλει να τονώσει την εξωστρέφεια της και άρα την παρουσία της στις εκτός Ελλαδος αγορές,είναι πλέον ζωτική ανάγκη να φροντίσει τα μεγέθη των επιχειρήσεων της. Με πιο απλά λόγια ,ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την ελληνική μεταποίηση,η οποία επιπροσθέτως δεν αντιμετωπίζει και την καλύτερη δυνατή μακροοικονομική συγκυρία.