Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την συντριβή: Ακραία πόλωση, διχαστικές δηλώσεις, λάσπη στον ανεμιστήρα

107

Το πιο εντυπωσιακό ίσως της χθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την επομένη ουδείς από το κυβερνών κόμμα διέψευσε το χαμό που επικράτησε, ενώ μία βουλευτής, εκ των πρωταγωνιστριών μάλιστα του ξεκατινιάσματος, η Αννέτα Καββαδία, με ανάρτηση της στο twitter τα επιβεβαίωσε όλα πλήρως...

Και πως άλλωστε θα μπορούσε εύκολα να κρύψει κανείς την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες και κυρίως απογοήτευσης, βλέποντας ότι τίποτε δεν πάει καλά στην πορεία προς τις κάλπες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο ημέρες ακυρώθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, ουσιαστικές ή επικοινωνιακές.

Όσο και αν προσπάθησε σήμερα να τα μαζέψει, ομολογώντας το λάθος του, η βόμβα που έριξε ο Γιώργος Κυρίτσης περί «αθώων» μολότοφ και τα tweets της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Λοϊζου και η κατακραυγή από τους πάντες για την δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, ακύρωσαν την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Και ακόμη περισσότερο, πάγωσαν και τις όποιες προσπάθειες έκαναν τα υπόγεια του Μαξίμου και οι εφημερίδες της κυβερνήσεως να στοχοποιήσουν επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης.

Ακόμη και η διχαστική αλλά άκρως πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. έδειξε να μην περνά πλέον στην κοινωνία, πέραν μιας συγκεκριμένης, μικρής ομάδας ανθρώπων που επιλέγουν να στοιχίζονται πίσω από τον Πολάκη και τους ακραίους.

Μέσα σε μία ημέρα, η προσπάθεια για μια παλλαϊκή κεντροαριστερή προσπάθεια με την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακυρώθηκε από τις ιδεοληψίες, τις γκάφες ή τις όποιες αστοχίες κάποιων ακραίων.

Από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. αναδείχθηκε επίσης η κεντρική γραμμή την οποία θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες. Τη «γραμμή Πολάκη», δηλαδή επίθεση κατά πάντων, με ιταμό πολλές φορές τρόπο και με μια τάση «θυματοποίησης» της κυβέρνησης η οποία πάντα θα εμφανίζεται διωκόμενη από τα… μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ, τους ολιγάρχες κ.λπ. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε για ακόμη μια φορά τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας πάνω–κάτω ότι μόνο το τσιγάρο είναι ατόπημα.

Μόνον ενέσεις ηθικού, διχαστικό λόγο και «ντοπάρισμα» των βουλευτών ενόψει της δύσκολης συνέχειας που έρχεται για όλους. Κι όταν είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο κι ότι τα «μικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα – ένα» οι άλλοι, η ΝΔ, η ελίτ, η συντήρηση κ.λπ. δεν έκανε την αυτοκριτική του για το δικό του «κώνειο» που θα πρέπει να πιει μέχρι το τέλος.

Αυτό που είναι κυρίαρχο πλέον στην κοινή γνώμη είναι ότι ο «άχαστος» είναι πλέον «αδύναμος» πρωθυπουργός. Κι αυτός γιατί πλέον δεν είναι σε θέση να επιβάλει την ατζέντα του.

Είτε γιατί η κοινωνία δεν τον ακούει (και δεν φταίνε τα ΜΜΕ γι’ αυτό) είτε γιατί ακόμη και τα καλά της κυβέρνησής του καλύπτονται από το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν αναγκάζονται να απολογηθούν για τον Κυρίτση ή την Λοϊζου, όταν κάνουν στροφή 180 μοιρών για τον Ποινικό Κώδικα και τις τρομακτικά άστοχες ρυθμίσεις του (οι οποίες μάλιστα καλύπτουν τις δεκάδες άλλες πολύ θετικές διατάξεις), τότε έχει πρόβλημα ο πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό επιτελείο.

Κι όταν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές η κυβέρνηση βουλιάζει στον βούρκο που η ίδια έφτιαξε αντί να συζητά για τα μεγάλα διακυβεύματα που έπονται, τότε είναι φανερό ότι ο «άχαστος» δεν μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις.

Και δεν μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» όπως αυτό αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις συζητήσεις που γίνονται μέσα στην κοινωνία. Το γεγονός ότι το Μαξίμου αμφισβητεί τις έρευνες γνώμης αλλά επικαλείται δικές της «μυστικές» που δεν τις ανακοινώνει, δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό.

Το αντίδοτο στην δημοσκοπική κατρακύλα ήταν τα φιλολαϊκά μέτρα, η έξοδος από το μνημόνιο, η συμφωνία των Πρεσπών ως αποτέλεσμα της σπουδαίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Και κάπως έτσι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια προεκλογική περίοδο μέχρι τις 26 Μαίου όπου το μόνο όπλο που της απέμεινε είναι η λάσπη στον ανεμιστήρα και η ακραία πόλωση.

Εκτιμούν στο Μαξίμου ότι η γραμμή του ασύμμετρου πολέμου, οι επιθέσεις κατά «ολιγαρχών, ελίτ, επιχειρηματιών, μέσων ενημέρωσης», ακόμη και με αστήρικτες κατηγορίες, θα καλύψει την απογοήτευση, το κλίμα ηττοπάθειας, τις γκάφες ή τις αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας. Το πιστεύει κανείς: