Ο Τσίπρας δεν βάζει μυαλό, συνεχίζει να διχάζει- Θα μείνει για πολλά χρόνια στην Αντιπολίτευση

297

Ακραία διχαστική, με παλαιοκομματικές κορώνες, γκρίνια και ρητορεία που πολλές φορές παρέπεμπε στο αντιπολιτευτικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και με προειδοποίηση για κοινωνικούς αγώνες ήταν η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και απέναντι σε έναν ενωτικό Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον διχαστικό λόγο.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πολύ μικρό μέρος της ομιλίας του για να κάνει κριτική στο κυβερνητικό παρελθόν του κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επί μακρόν στο τι πέτυχε η δική του κυβέρνηση, έκανε λόγο για ενοχές σιωπές που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού.

Ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και οι οποίες θα ισχύσουν από το 2019 ούτε φυσικά έδωσε στίγμα εάν θα τις υπερψηφίσει όταν έρθουν στη Βουλή ως νομοσχέδιο.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό διότι όπως είπε παρέπεμψε την μείωση των πλεονασμάτων στο 2021 και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η δική του κυβέρνηση.

«Κερδίσατε τις εκλογές με μία βασική υπόσχεση την υπόσχεση ότι εσείς θα τα καταφέρετε ότι έχετε σχέδια και πειθώ και από την επόμενη κιόλας μέρα θα πείσετε τους δανειστές και τους εταίρους να αλλάξουν τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σήμερα ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με μία δέσμευση προς τους εταίρους. Η πρώτη δέσμευση ήταν ότι θα τηρήσετε στο ακέραιο την δημοσιονομική ισορροπία και την συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για το 19 και για το 20.

Τι σας λείπει να ζητήσετε τώρα μείωση και θα το πετύχετε το 21. Λαϊκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε, χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχετε, στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε, γιατί δεν προσπαθείτε. Γιατί σηκώνεται λευκή πετσέτα από την πρώτη κιόλας μέρα στο βασικό σας επιχείρημα.

Δεν σας ζητούμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση, σας ζητούμε να προχωρήσετε στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς. Γιατί απορρίπτετε αυτή την πρόταση;»

Το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ένα από τα δυνατά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα με βάση το πισωγύρισμα που φαίνεται να έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το σχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την εξουσία.

Το άλλο πεδίο της έντονης κριτικής που θα ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό αφορά τις “έξι ένοχες σιωπές”.

Όπως είναι φυσικό η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας θα προσαρμοστεί από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης σήμερα και αύριο.

Το ασφαλιστικό, τα επιδόματα και η πιθανότητα να καταργηθούν, όπως και η 13η σύνταξη, το αφορολόγητο που ζητούν οι Θεσμοί να περικοπεί, η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου είναι τα ζητήματα που θα βρεθούν στη κορυφή της ατζέντας από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όλο το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ (10% συνολικά, 30% για χαμηλά εισοδήματα και καμία μείωση στα υψηλά) και οι υπολογισμοί της Κουμουνδούρου καταλήγουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει την απώλεια του στόχου με επιπλέον μείωση 300 εκατ. ευρώ επειδή επιθυμεί την πτώση του και στα υψηλά εισοδήματα.

Ξεχωριστό κομμάτι της αντιπολιτευτικής τακτικής αποτελούν τα πρόσωπα που διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέσεις “κλειδιά” τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην κρατική μηχανή. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία καλή απάντηση να δώσει για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης μετά τη σκληρή κριτική που του είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το Μάτι.

Το ίδιο και με την υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου, πρώην στελέχους της Lamda Development.

Με βάση τις δηλώσεις υπουργών της ΝΔ, αλλά και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα στριμωχτεί ιδιαιτέρως από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική που είχε ασκήσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει σε σύγκρουση με την δεξιά του πτέρυγα.