Ο Τσίπρας επιλέγει ένα μικρό, περιχαρακωμένο κόμμα - Η ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής

399

Η ολική επιστροφή σε πρακτικές νεοσταλινισμού ήταν το τελευταίο χαρτί που έπαιξε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναγώνια προσπάθειά του να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά και να βάλει τέλος στα διαλυτικά συμπτώματα και το σύνδρομο εσωστρέφειας που είχε χτυπήσει επικίνδυνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα από τις παρατεταμένες διακοπές του στο Σούνιο, τη Νάξο, την Κρήτη και την Κεφαλονιά, είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του.

Προηγήθηκε μια ολονύχτια συζήτηση με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει ήδη σκορποχώρι και αν δεν αναλάμβανε άμεσα πρωτοβουλίες, τότε το κόμμα θα βάδιζε με μαθηματική ακρίβεια στην πολυδιάσπαση.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Στρατηγικός στόχος για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο απόλυτος έλεγχος του κόμματος.
Γι’ αυτό επέλεξε τον λεγόμενο Μπέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Γραμματέα.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι συγκεντρωτικός, οργανωτικός και αμείλικτος με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την κατάλληλη θέση, γιατί στην πορεία θα χρειαστεί κάποιος να τολμήσει να χρεωθεί τις εκκαθαρίσεις της ενοχλητικής ομάδας των «53», της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παίζει το τελευταίο του χαρτί

Μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί.

Τελειώνει οριστικά η επιχείρηση πολιτικός τουρισμός με τα μπάζα που απέβαλε η Κεντροαριστερά και βρήκαν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου.

Για να κερδίσει το αντισυστημικό ακροατήριο ο Αλέξης Τσίπρας βάζει στην πρώτη γραμμή τον Τζανακόπουλο, τον Ηλιόπουλο, τον Καλογήρου, την Αχτσιόγλου, τη Νοτοπούλου και μια σειρά άλλων στελεχών που έχουν συνδέσει την πολιτική τους διαδρομή αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζει ότι η ολική επιστροφή σε ριζοσπαστικές και ενίοτε αντισυστημικές θέσεις περιχαρακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας αυστηρά την επιρροή του στην κοινωνία.

Προτιμάει όμως ένα μικρότερο και ελεγχόμενο κόμμα παρά ένα σκορποχώρι που αναγκαστικά θα οδηγήσει στην πολυδιάσπαση.

Γι’ αυτό απέφυγε να ρίξει γέφυρες προς τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μετατρέπει την κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» σε κόμμα, γιατί δεν αντέχει άλλο το ψυχιατρείο της Κουμουνδούρου.
Πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με τις Σταλινικές πρακτικές της νέας ηγετικής ομάδας.

Η ευκαιρία του Κινήματος Αλλαγής

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν αναγκαστικά διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η εγκατάλειψη από τον Αλέξη Τσίπρα του εγχειρήματος της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας αφήνει ένα μεγάλο πολιτικό κενό στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το οποίο καλείται να καλύψει το ΚΙΝΑΛ.

Σε συνδυασμό με τον διασυρμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου, διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε εκρηκτική άνοδο, αλλάζοντας ριζικά τις ισορροπίες.

Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και μιας σειράς προσωπικοτήτων, οι οποίοι απογοητευμένοι από την πορεία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να ιδιωτεύσουν.

Δημοσιεύθηκε στο "ΚΑΡΦΙ"