Ο Τζόνσον θα ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου

215
Τζόνσον: «Καλύτερα νεκρός στο χαντάκι, παρά να καθυστερήσω το Brexit!»

Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία διαζυγίου έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκοτσέζικο δικαστήριο, όπως μετέδωσε το BBC.

Τον Σεπτέμβριο, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και αντάρτες από το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, ψήφισαν νόμο που αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit εάν δεν καταλήξει σε συνθήκη αποχώρησης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν, Brexit χωρίς συμφωνία.

O Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, με τους αντιπάλους του να υποψιάζονται ότι θα επιδιώξει κάποιου είδους νομική οδό διαφυγής ή θα προσπαθήσει να πιέσει την Ε.Ε. να αρνηθεί να συμφωνήσει σε ένα αίτημα αναβολής.

Σήμερα, σε δικαστήριο της Σκωτίας ξεκίνησε η νομική προσπάθεια αντιπάλων του Brexit που προσπαθούν να εξασφαλίσουν εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους του, ζητώντας την αναβολή.

Επίσης, ζητούν εάν ο Μπόρις Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο να επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση».

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο σκοτσέζικο δικαστήριο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πως είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit και ότι, εάν δοθεί αναβολή, θα συμφωνήσει και η Βρετανία σε αυτή.

«Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται… θα αποστείλει επιστολή με τη μορφή που καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, όχι αργότερα από την 19η Οκτωβρίου του 2019», ανέφερε το έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζο Μόγκαμ, δικηγόρο που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον.

Διορία μιας εβδομάδας από την Ε.Ε. τη βελτίωση των προτάσεων

Από εκεί και πέρα, διορία μιας εβδομάδας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να βελτιώσει την νέα του πρόταση για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να κάνει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει τους ηγέτες να στηρίξουν τη νέα του πρόταση.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες του δίνουν διορία έως τις 11 Οκτωβρίου για να καταθέσει τη βελτιωμένη του πρόταση.