Ο Βίος και η Πολιτεία της Θάνου στους Financial Times (εικόνες)

105
Βίος και πολιτεία της Θάνου στους Financial Times

Στον Βίο και την Πολιτεία της Βασιλικής Θάνου αναφέρονται οι Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα φιλοξενεί αναφορές από δικαστικές πηγές που λένε ότι προωθούσε ενεργά την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε πολιτικούς αντιπάλους για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.

Το πρώτο πολιτικό τεστ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί η αντικατάσταση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρόλου που δεν εμπλέκεται σε υπόθεση κακοδιαχείρισης, αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times εστιάζουν στο γεγονός ότι εκφράστηκαν παράπονα από αξιωματούχους της ελληνικής Δικαιοσύνης για προώθηση ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς της ανωτάτης δικαστικού σε θέματα υποτιθέμενων σκανδάλων.

Ακόμα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανακριτές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπονέθηκαν για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους.

«Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ομάδα 40 αξιωματούχων έγραψαν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικών στελεχών και ανακριτών», σημειώνεται.

H οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει τη διαδικασία ψηφοφορίας για την έγκριση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και θα οδηγήσει στην αποπομπή της Βασιλικής Θάνου.

Κάνει μνεία και στη νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και κυβερνητικοί σύμβουλοι να διορίζονται σε αξιώματα που αφορούν ρυθμιστικές Αρχές, για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν.

«Η κυρία Θάνου αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα σε 22 επικεφαλής ελληνικών ρυθμιστικών οργάνων που έρχεται αντιμέτωπη με την αποπομπή», γράφουν οι Financial Times και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν θεωρήθηκε επαρκής για το Σώμα εξαιτίας του κομματικού παρελθόντος της και της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Νέα Δημοκρατία επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Στην οικονομική εφημερίδα επισημαίνεται η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ γίνεται λόγος και για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την υπόθεση Βασιλικής Θάνου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα νομιμότητας γύρω από την πρόθεση απομάκρυνσης της ανώτατης δικαστικού, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Η κ. Θάνου έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα το 2015, σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν από τις εθνικές εκλογές. Διορίστηκε στη θέση της επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιανούριο οπότε και παραιτήθηκε από νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα», σημειώνεται στο δημοσίευμα των Financial Times όπου υπενθυμίζονται δηλώσεις της Θάνου με τις οποίες ξεκαθάριζε την τεχνοκρατική της κατεύθυνση, ενώ έλεγε πως έχει πέσει θύμα στοχοποίσης.

Πάντως, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι προβληματικός σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξαιτίας της διασύνδεσής της με τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Βίος και πολιτεία της Θάνου στους Financial Times