Οδυνηρές εκπλήξεις για χιλιάδες εργαζόμενους λόγω κατώτατου μισθού

198
Οδυνηρές εκπλήξεις για χιλιάδες εργαζόμενους λόγω κατώτατου μισθού

Οδυνηρές εκπλήξεις για χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα, ετοιμάζουν οι εργοδότες λόγω του νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι περισσότερες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε αδιέξοδο και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τις οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Οι εργοδότες πατάνε στη διάταξη, ότι ο βασικός μισθός των 650 ευρώ είναι ένας και μοναδικός και περιλαμβάνει τριετίες και επιδόματα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υπολογίζονται έως τρεις τριετίες, οι οποίες μάλιστα είχαν κατοχυρωθεί έως και το 2012.

Aπό την άλλη, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει ότι οι τριετίες θα εφαρμοστούν κανονικά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ένας εργαζόμενος που έπαιρνε στις 31 Ιανουαρίου 2019 το ποσό των 586,08 ευρώ και τρεις τριετίες έως το 2012, λάμβανε 761,80 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο ίδιος εργαζόμενος λάβει τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μαζί με τις τριετίες, θα φτάσει στα 845 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με αυτά που λέει ο ΣΕΒ, οι μηνιαίες αποδοχές αυτού που παίρνει τα 845 ευρώ, θα μειωθούν στα 650 ευρώ!

Επειδή οι μισθοί δεν καθορίζονται με όρους εκτός οικονομικής πραγματικότητας και επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει προεκλογικά παιχνίδια, αρκεί να πούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στην αγορά και να δούμε περισσότερες απολύσεις και σημαντικές μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους.

Γιατί όταν δεν κατανοείς πώς λειτουργεί η οικονομική πραγματικότητα, τότε κάνεις το ένα λάθος πίσω από το άλλο και τελικώς στο τέλος βλάπτεται ο εργαζόμενος.