Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό - Μπόνους σύνταξης μετά τα 30 χρόνια εργασίας

662
Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει “μπόνους” σε όσους ασφαλισμένους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων κατά 8% -10%, αναφέρουν “Tα Nέα”.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι οριστικό ότι θα αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8% -10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση της εθνικής σύνταξης, πάντα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο που θα επιλεγεί, θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.