Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός μετά τις διεθνείς πιέσεις

417

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία είχαν προτρέψει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης την Τετάρτη να δηλώσουν κατάπαυση του πυρός την Κυριακή εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών ατυχημάτων, σε μια σύγκρουση με αυξανόμενη ξένη ανάμειξη και ανησυχία. Μάλιστα, έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο αντίπαλος του Χάφταρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ του στρατού της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δίνει ανάσα στον Σάρατζ που έβλεπε τον Χάφταρ προελαύνει προς την Τρίπολη και μαζί με την Άγκυρα προσβλέπει σε μια διατήρηση του status quo που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι ο Σαράτζ θα έχει διασωθεί και δι’ αυτού, η Τουρκία θα έχει λόγο στην «επόμενη ημέρα» της Λιβύης, όπως έγινε και στη Συρία με τις πλάτες της Ρωσίας και του Πούτιν με συνέπειες που προς το παρόν είναι απρόβλεπτες σχετικά και με το σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες.