Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη νέες κυρώσεις για την Ρωσία

160

Να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητούν από την Ευρώπη οι ΗΠΑ, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφότου συνέλαβε στις 25 Νοεμβρίου τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Το αίτημα προς την Ευρώπη διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κουρτ Βόλκερ, σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ με σκοπό να διαμορφώσουν από κοινού «μια καλά συντονισμένη απάντηση της Δύσης, την θέση της Δύσης» σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς.

Επίσης, ο Κουρτ Βόλκερ δήλωσε «η απάντηση αυτή ‘διμερούς χαρακτήρα, που μεταφέρεται στο επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων» «δεν εξυπηρετεί ούτε τα ουκρανικά, ούτε άλλα συμφέροντα».

«Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξετάσουμε τις εκδοχές επιβολής κυρώσεων, τις εκδοχές εποπτείας (της κατάστασης στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα καθώς και στα στενά του Κέρτς), την διοργάνωση μιας δύο επισκέψεων πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Βόλκερ, ο οποίος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ που θέλουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα και η συνεργασία με την Τουρκία

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το «ενδεχόμενο της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στον τομέα της ασφαλείας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν ιδέες, τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε τώρα. Ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσουμε την στρατιωτικής μας παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, σε διμερή βάση, η με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ο Βόλκερ.