Οι κρίσιμες εκλογές για την Ηγεσία των Δικαστηρίων και η υποψηφιότητα που ξεχωρίζει

69

Εκλογές θα διενεργηθούν αύριο στους μεγαλύτερους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, δηλαδή στο Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Για την κατάληψη της θέσης του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθήνας, υποψήφιος θα είναι ο Προέδρος Εφετών, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, έμπειρος και προσηνής δικαστής. Για την κατάληψη της θέσης του Προισταμένου της Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, οι έμπειροι Εισαγγελείς Εφετών, Παντελής Στραγάλης και Ιωάννης Μωραιτάκης.

Για την κατάληψη της θέσης του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθήνας, υποψήφιοι θα είναι κατ’ αλφαβητική σειρά, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών, Γεώργιος Γρίβας που είναι και ο νεώτερος κατά υπηρεσιακή αρχαιότητα υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση, η Ειρήνη Κατινιώτη, η Ιωάννα Κουκουράκη και ο Δημήτριος Σκουτέρης.

Οι τρεις τελευταίοι υποψήφιοι είναι και οι αρχαιότεροι κατά σειρά εισόδου στο δικαστικό σώμα, προερχόμενοι από τον ίδιο διαγωνισμό.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι θέσεις και οι τοποθετήσεις του τελευταίου υποψηφίου για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης, Προέδρου Πρωτοδικών, οι οποίες είναι, οι πιο σαφείς και εμπεριστατωμένες για τις προθέσεις και τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί σε περίπτωση εκλογής του ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός, όχι μόνο μεταξύ εκείνων που διατύπωσαν οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του για τη συγκεκριμένη θέση αλλά και μεταξύ των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, για τη θέση αυτή.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το ότι κατ’ αποκλειστικές μας πληροφορίες έτυχαν ήδη μελέτης, τόσο του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Mιχάλη Καλογήρου, όσο και των Υπευθύνου για θέματα Δικαιοσύνης, της ΝΔ., Νίκου Παναγιωτόπουλου και Κώστα Καραγκούνη.

Προτείνει λοιπόν για το Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός, άμεση μείωση του αριθμού των δικαζομένων κατά διαδικασία υποθέσεων, διότι όλοι σχεδόν οι συνάδελφοί του, ειδικά οι νεώτεροι έχουν φθάσει στα όρια πνευματικής και σωματικής εξάντλησης, άμεση επιτάχυνση της μηχανογράφησης όλων των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθήνας και ψηφιοποίηση με τη συνδρομή της Πολιτείας όλων των διαδικασιών, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να μεταφέρουν οι συνάδελφοί του ογκωδέστατες δικογραφίες στα σπίτια τους και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν κάποιοι δικηγόροι, «όταν φορτώνουν τα αυτοκίνητά τους οι δικαστές στην Ευελπίδων, είναι σαν να κάνουν μετακόμιση».

Ειδικότερα ισχυρίσθηκε ότι με τη συνδρομή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, είναι δυνατό να επιτευχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών το πολύ, το να φεύγει ο δικαστικός λειτουργός από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για το σπίτι και το χώρο εργασίας του, μετά την λήξη πολιτικών τουλάχιστον συνεδριάσεων, παίρνοντας μαζί του μόνο ένα ψηφιακό memory stick, όπου θα είναι καταχωρημένα – σκαναρισμένα, όλα τα δικόγραφα που εκδίκασε την ίδια ημέρα, μαζί με τις Προτάσεις και τα έγγραφα που κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και οι διάδικοι.

Επιτέλους ακούσαμε και μια πρόταση με προοπτική για την ένταξη της δικαιοσύνης στο σήμερα, σχολίασαν μαχόμενοι δικηγόροι που ρωτήθηκαν σχετικά από συνάδελφό μας.

Δεν είναι τυχαίο όμως το ότι κατά πληροφορίες μας ο συγκεκριμένος δικαστής είχε εργασθεί κατά τα πανεπιστημιακά του χρόνια σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, από την οποία αφομίωσε τον τρόπο σκέψης και εργασίας.

Και συνεχίζουν οι προτάσεις του ίδιου δικαστή με εισήγησή του για άμεση αφαίρεση του αντικειμένου της νομικής βοήθειας από τα έργα των δικαστών και την άμεση αύξηση των ανακριτών του Πρωτοδικείου που θα επιτευχθεί με την ανάθεση ανακριτικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς που σήμερα απασχολούνται σε πολιτικά τμήματα μόλις υλοποιηθεί η μείωση των εκδικαζομένων πολιτικών υποθέσεων.

Έχοντας στα χέρια μας τις προτάσεις και τα κείμενα υποψηφιοτήτων όλων των ενδιαφερομένων για την κατάληψη της θέσης του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Προέδρων Πρωτοδικών, μπορούμε να πούμε πως οι προτάσεις του υποψηφίου  Δημ. Σκουτέρη, πέραν του ότι είναι ρεαλιστικές και επιτεύξιμες, προσδίδουν και μια αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης στο δικαστικό σώμα, του οποίου είναι γνωστές οι χρόνιες παθογένειες.