Οι μεγάλες προκλήσεις για την νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη

268
Οι μεγάλες προκλήσεις για την νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη  

Με τον αέρα των 72 δισ. που ήρθαν σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η Κυβέρνηση επιχειρεί με νέα πλέον σύνθεση να κινηθεί στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Οι αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας προκαλεί δεδομένα που οι συντάκτες του σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη για να διασφαλίσουν τη μετάβαση με ομαλότερο τρόπο στη νέα κανονικότητα.

Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες, ένα μείγμα πολιτικών που θα απαντούν στην κρίση και θα προωθούν στοχευμένες προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη με κύριο στόχο την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2021.

Μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, προσέλκυση επενδύσεων μέσα και από τα συνεχή ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, αύξηση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παιδείας, βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα που βρίσκονται ψηλά στη ατζέντα του πρωθυπουργικού επιτελείου και αναμένεται να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο που θα κατευθυνθεί προς την Κομισιόν για να λάβει την τελική έγκριση πριν τα μέσα Οκτωβρίου.

Η Κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής επιδείξει καλές επιδόσεις στην ψηφιακή σύγκλιση, τομέας που σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την πάταξη της διαφθοράς, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης του ίδιου του πολίτη.

Η συγκεκριμένη στόχευση μπορεί να ανεβάσει τις μετοχές της χώρας σε ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και να ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξωστρέφειας σε μία οικονομία που πασχίζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην Αγροτική Ανάπτυξη, καθώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να εξελιχθεί με ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, καθώς ακόμα περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν νέες αγορές στο εξωτερικό και να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές.

Αποτελεί ένα σημείο, «αχίλλειο πτέρνα» για τον κεντρικό σχεδιασμό, αν και ο αρμόδιος υπουργός κάνει φιλότιμες προσπάθειες και προωθεί πολιτικές.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται στην παρούσα φάση να επιδείξει υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας για να μπει το τρένο της ελληνικής οικονομίας στις ράγες με την πυξίδα να δείχνει ένα ασφαλή προορισμό για την επόμενη μέρα.