Οι οίκοι θέλουν πλειστηριασμούς για να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της Ελλάδας

25
Οι οίκοι θέλουν πλειστηριασμούς για να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ξεκάθαρα μηνύματα για "αίμα" στην κοινωνία με μαζικούς πλειστηριασμούς στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης προς την ελληνική Κυβέρνηση.

Η διατήρηση της Ελλάδας στην ίδια βαθμίδα αξιολόγησης από τον οίκο Fitch συνοδεύτηκε με ξεκάθαρο τρόπο από τις αιτιάσεις του οίκου για την εξυγίανση των τραπεζών και την άρση των Capital Controls.

Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για αναβάθμιση, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις έως τον Νοέμβριο οπότε κλείνει ο κύκλος των εκθέσεων με τους οίκους Moody's και Standard & Poor's.

Στην Kυβέρνηση ανέμεναν την εξέλιξη αυτή καθώς γνωρίζουν ότι έχουν παραλάβει ένα τραπεζικό σύστημα που είναι "σουρωτήρι" και πρέπει πολύ γρήγορα να κλείσουν οι τρύπες από τις οποίες "μπάζει νερά".

Σημείο-κλειδί είναι οι μαζικοί πλειστηριασμοί μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που θα πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά και κονωνικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, οι οποίοι είχαν σταματήσει λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, φέρνει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλει να ακυρωθεί το θετικό momentum των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών της τελευταίας περιόδου.

Ωστόσο, η κατάσταση στις τράπεζες είναι απογοητευτική και έως το τέλος του 2021, πρέπει να ολοκληρώσει 100.000 πλειστηριασμούς και να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι ακόμη και αν επιετυχθούν οι στόχοι αυτοί μάλλον δεν θα είναι αρκετοί για να βελτιώσουν την κατάσταση, αν δεν υπάρξει ταχύτερη ροή στην επιστροφή των καταθέσεων.

Βέβαια, τον Ιούνιο είχαμε τη μεγαλύτερη ειισροή καταθέσεων από τα μέσα του 2013, καθώς επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 1,766 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μία σχετική αισιοδοξία.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου