Οι παροχές του Τσίπρα φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες Εκλογές τον Ιούνιο

205
Οι παροχές του Τσίπρα φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες Εκλογές τον Ιούνιο

Οι παροχές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες Εκλογές τον Ιούνιο.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην επαναφορά της 13ης σύνταξης μόνιμα και όχι ως εφάπαξ επίδομα.

Η ανακοίνωση αυτή της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για άμεση πληρωμή 13ης σύνταξης εντός του μήνα φουντώνει τα σενάρια για Εκλογές άμεσα.

Δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να δώσει τώρα μία σύνταξη για να πάει σε κάλπες το φθινόπωρο που θα θεωρείται από τους συνταξιούχους δεδομένη η 13η σύνταξη.

Είναι σίγουρο ότι η παροχή αυτή, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο μέτρων που ασφαλώς είναι ιδιαίτερα γενναίο και πιάνει κυρίως τη Μεσαία Τάξη που είχε χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει νέα σενάρια για εθνικές κάλπες στα τέλη Ιουνίου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές (π.χ. ήταν με 2-4 μονάδες) τότε εκτιμά το Μαξίμου ότι θα μπορούσε να γυρίσει το κλίμα στις Εκλογές εντός του μήνα καθώς η πόλωση θα φέρει διαφορετική εκλογική συμπεριφορά.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος σχετικά με το χρόνο των εκλογών είπε ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδος καθώς οι Εθνικές Εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες. Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα ζητήσει την στήριξη του ελληνικού λαού.

Οι παροχές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το συνολικό κόστος του μέτρου θα φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό θα αντιστοιχεί σε μία επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσοστό θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες συντάξεις, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το ποσό της 13ης σύνταξης θα διαμορφωθεί ως εξής:

Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης

Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70% της σύνταξης

Για συντάξεις 601-1.000 ευρώ στο 50% της σύνταξης

Για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα αντιστοιχεί το 30% της σύνταξης

Οσο για την καταβολή της 13ης σύνταξης, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «για το 2019 θα νομοθετηθεί άμεσα και θα καταβληθεί εντός του μήνα», ενώ συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε «η 13η σύνταξη να καταβάλλεται περίπου τέτοια περίοδο».