Οι προτάσεις Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον κορωνοϊό

301

Ενίσχυση του συστήματος υγείας και της οικονομίας

Πανευρωπαϊκά μέτρα για τον κορωνοϊό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης των ηγετών είναι ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αύριο νέα μέτρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.

Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.