Οι σιωπηρές ευλογίες Τσίπρα σε Φίλη για τα πανεπιστήμια

237
Οι σιωπηρές ευλογίες Τσίπρα σε Φίλη για τα πανεπιστήμια

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά το επηρεαζόμενο από τον Νίκο Φίλη τμήμα του, επιβεβαίωσε πλήρως το προηγούμενο δημοσίευμα μας για την επόμενη μέρα του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και την πρόβλεψη ότι μετά την ψήφιση του η μάχη θα επιχειρηθεί να μεταφερθεί εντός των ΑΕΙ.

Του Χρήστου Υφαντή

Ο κ. Φίλης περιχαρής και εν γνώσει των λεγομένων του δημοσιοποίησε την πρόθεση του να μεταφέρει και να καθοδηγήσει, ο ίδιος ως στρατηγός, τις μάχες εναντίον του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση εντός των πανεπιστημίων με στόχο να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες που δεν θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει στην πράξη και σε δεύτερο επίπεδο να αυτοκαταργηθεί.

«Ενθαρρύνουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες φοιτητών και πανεπιστημιακών», δήλωσε περιχαρής ο καθοδηγητής του Τσίπρα για θέματα ανώτατης παιδείας πρώην υπουργός παιδείας και είναι σαφές ότι η δική του ενθάρρυνση (σιωπούντος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ηθελημένα, είτε επειδή κανείς δεν τον υπολογίζει πλέον σοβαρά) σε ανάλογες πρωτοβουλίες πρόκειται να προκαλέσει κάποιες εντάσεις, σε πρώτη φάση, εντός των ΑΕΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ένα τμήμα αυτού, το πλέον ιδεοληπτικό, ήταν δεδομένο πως θα επιχειρούσε να μεταφέρει εντός των πανεπιστημίων την αντιπαράθεση με το νόμο για την ανώτατη παιδεία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη εντός της Βουλής αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, στην οποία προσέτρεξε μεταφέροντας τις αριστερές ιδεοληψίες του και διάφορα πεζοδρομιακά συνθήματα για να εισπράξει μια παγερή αδιαφορία στην καλύτερη περίπτωση.

Στη διαδικασία αντιπαράθεσης με τον νέο νόμο της Κυβέρνησης προτείνεται από την Επιτροπή Επιστημόνων του ΣΥΡΙΖΑ ( την ελέγχει απολύτως ο Νίκος Φίλης και οι περί αυτόν «πανεπιστημιακοί») μια άτυπη, αλλά μόνιμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των δεκάδων φοιτητικών συλλογικοτήτων που ζουν στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα με τις αριστερές και παλαιοκομμουνιστικές παράνοιες του 19ου και των «πανεπιστημιακών» διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων.

Οι τελευταίοι πρόκειται να αναγορευθούν σε καθοδηγητές της αντίστασης, νομιμοποιημένοι όντες στην αριστερή συνείδηση εκ της θέσεως τους και των διάφορων μύθων που τους συνοδεύουν για την ευκολία με την οποία πετάνε στις κουβέντες διάφορα τσιτάτα της αριστερής σκέψης των αρχών του 19ου αιώνα με την απαίτηση να γίνονται δεκτά και να δημιουργούν νέους συσχετισμούς δύναμης κάθε φορά.

Η ομάδα Φίλη, με τη σιωπηρή συνεργασία της ομάδας Τσίπρα, προσβλέπει, για την ενίσχυση της «πανεπιστημιακής αντίστασης στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη», στην ειδικό χαρακτήρα των συμβάσεων εργασίας των πανεπιστημιακών ( είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, μονίμως μισθοδοτούμενοι από το κράτος και συντηρούμενοι στο Πρυτανείο) εξαιτίας του οποίου είναι δύσκολο να επηρεαστούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες πανεπιστημιακές δυνάμεις που χωρίς να επηρεάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Φίλη προσβλέπουν στη διατήρηση του σημερινού στάτους στα ΑΕΙ, επειδή πολύ απλά τους συμφέρει για μερικούς πολύ «λεπτούς» λόγους, που αναφέρονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, χρηματοδοτούμενες έρευνες κ.λ.π., με το κρατικό ή το δημόσιο χρήμα να το διαχειρίζονται οι ίδιοι χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Πρόκειται για ένα ειδικό σπορ που άνθισε στα ελληνικά ΑΕΙ από την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ (αρχικά) και στην ΕΕ (στη συνέχεια), μια εξέλιξη που είχε θαυμαστά αποτελέσματα για το καθηγητικό κατεστημένο.

Η συνεργασία φοιτητικών συλλογικοτήτων κάθε φυράματος με πανεπιστημιακές δυνάμεις και κοινότητες είναι, κατά τον κ. Φίλη, η απαραίτητη προϋπόθεση για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης και να παραμείνει κενό γράμμα. Η διαδικασία αυτή, άλλωστε, συνεγείρει πάντα την αριστερή διανόηση και της προσφέρει ένα σταθερό πεδίο αντιπαράθεσης για να μπορεί να παραμένει συγκροτημένη και ετοιμοπόλεμη στις φαντασιακές αναζητήσεις της για τον επόμενο Μαρξ και τον μελλοντικό Λένιν.

Ο ίδιος ο Τσίπρας, είτε σωπαίνει στις πρωτοβουλίες του κ. Φίλη, είτε εμφανίζεται εντός του κόμματος να τις ευλογεί υπογείως, χωρίς να επιθυμεί δημόσια να ταυτιστεί με τις ιδεοληψίες του μόνου στην ελληνική πολιτική ιστορία υπουργού Παιδείας που δεν είχε πτυχίο ΑΕΙ επειδή παράτησε τη σχολή του για να γίνει επαγγελματικό κομματικό στέλεχος.

Έχει την ανάγκη να εμφανίζεται εγγυητής μιας περισσότερο ορθολογικής προσέγγισης του ζητήματος, όπως την διατύπωσαν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία από πολύ νωρίς είχαν προειδοποιήσει ότι η μάχη χαρακωμάτων που επέλεξε ο Φίλης να δώσει ήταν εξαρχής χαμένη, δόθηκε επειδή έπρεπε να δοθεί και φόρτωσε στο κόμμα μια κορυφαία αποτυχία σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το ισχυρό του προπύργιο και τον δημιουργό όλων των απαραίτητων αριστερών μύθων.

Η υπόθεση έχει και έντονο κομματικό παρασκήνιο, καθώς ενόψει των γενικότερων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των συνεδριακών διαδικασιών ο κ. Τσίπρας ψάχνει τρόπους να διασπάσει το μέτωπο Τσακαλώτου – Φίλη και να ηγεμονεύσει στον χώρο των πανεπιστημιακών που θεωρείται «ιερή αριστερή αγελάδα» για την αξιωματική αντιπολίτευση.