Οι στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη και η εθνική πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

124

Το μεγάλο στοίχημα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει να κερδίσει ο πρωθυπουργός, διαθέτοντας το σημαντικό αυτό ποσό που μπορεί να φτάσει τα 32 δισ. ευρώ σε στοχευμένες δράσεις, δηλαδή σε τέσσερις πολιτικές αιχμής: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις επενδύσεις και τα έργα υποδομής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής περνούν μέσα από τη χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων στην κατεύθυνση που έγκαιρα έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει το πρώτο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και δύο μήνες στην Ε.Ε ώστε σταδιακά να εισρεύσουν στη χώρα τα 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.

Η δυνατότητα προκαταβολής υπάρχει ήδη και ως εκ τούτου γίνονται δαπάνες που θα καλυφθούν από αυτά τα κονδύλια, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο έχει καταγράψει μεγάλη επιτυχία και απόλυτη απορροφητικότητα.

Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δίνει έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, τις πολιτικές για την αγορά εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Εκτός των άλλων, η Κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο τις επενδύσεις και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της  παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.