Οι στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη και η ισχυροποίηση της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο

570
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ξέρει ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά μας - Τι συζήτησε με Αναστασιάδη

Στρατηγική, σχέδιο και αποφασιστικότητα είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου αφενός να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αφετέρου να αντιμετωπίσει επαρκώς την τουρκική προκλητικότητα που κορυφώνεται μέρα με τη μέρα.

Του Σπύρου Καπράλου  

Ο Πρωθυπουργός κινείται μεθοδικά, δημιουργεί συμμαχίες και με στοχευμένες  κινήσεις ενεργοποιεί τα ανακλαστικά της Ευρώπης, εκθέτοντας την αδιαλλαξία και την εχθρότητα της Τουρκίας απέναντι σε δύο κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και Κύπρος.

Τα ανοίγματα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, η διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο σύναψης συμμαχιών με χώρες που έχουν παρόμοια γεωστρατηγικά συμφέροντα με τη χώρα.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση κινείται επίμονα στην κατεύθυνση της πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας εντός των κόλπων της Ε.Ε, ενώ τις επόμενες εβδομάδες  θα επιμείνει στην επιβολή συγκεκριμένων αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Εξάλλου, η Αθήνα έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της όταν ζήτησε επισήμως την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σήμερα στην Λευκωσία για να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου, συνάντηση με ισχυρό συμβολισμό, τη στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές.

Σε κάθε ευκαιρία, η ελληνική πλευρά δείχνει με άμεσες αντιδράσεις ότι θα υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ έσπευσε να δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος με πολεμικά σκάφη γύρω από το Καστελόριζο, την ώρα που το Oruc Reis παραβιάζει τα δώδεκα μίλια.

Στο εσωτερικό της Κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν που θεωρείται απρόβλεπτος να ξεπεράσει τα όρια το επόμενο διάστημα, προκαλώντας θερμό επεισόδιο.

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εκκρεμότητες με την Αλβανία με ψυχραιμία και ρεαλισμό και αποφασίστηκε η παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη.