Οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι στη δοκιμασία της πανδημίας

146
Η έξοδος του Oruc Reis στα ελληνικά νερά

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μετά από εισηγήσεις μιας επιτροπής, που αποτελείται από τους σπουδαιότερους επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας, έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες, με τις μικρότερες επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Όσο κυλάει ο βασανιστικός χρόνος του εγκλεισμού, κάποιοι διαμαρτύρονται προβάλλοντας αιτιάσεις, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε αστείες. Από την κυρία που έκανε show στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αποκαλώντας κότες όσους κάθονται στο σπίτι τους, μέχρι τα όσα ακούγονται και λέγονται από εκκλησιαστικούς κύκλους, για το κλείσιμο των ναών εν όψει του Πάσχα.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, προσπαθώντας να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας, προβαίνει σε διάφορες περιοχές της επικράτειας σε παντελή απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως συνέβη στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί όσους κάνουν κατάχρηση των όρων εξόδου από τα σπίτια τους, με νέα περιοριστικά μέτρα.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι λεγόμενοι συνομωσιολόγοι, που διαδίδουν διάφορα σενάρια, όπως αυτό περί ύπαρξης εμβολίου που αποκρύπτεται, ή το εξωφρενικό, ότι ο κορωνοϊός ήταν γνωστός, καθώς και το φάρμακό για την ίασή του, που επιμελώς έχουν αποκρύψει.

Όμως, αν κανείς προσεγγίσει σοβαρά το πρόβλημα της πανδημίας και με βάση την εμπειρία, που μέχρι σήμερα υπάρχει, μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, με δεδομένο ότι η επιστημονική κοινότητα σε όλον τον κόσμο μελετά τον ιό και πασχίζει να ανακαλύψει το φάρμακο και το εμβόλιο ασπίδα.

Ας δούμε τα όσα μας λένε οι επιστήμονες από την Κίνα, που βρίσκεται στη φάση της ύφεσης, μετά από μια σκληρή δοκιμασία τριών μηνών. Οι ειδικοί από την πολυάριθμη αυτή χώρα μας λένε ότι θα είχαν χάσει την ζωή τους 700.000 άνθρωποι, αν δεν έπαιρναν τα μέτρα που πήραν.

Κάποιοι αναφέρονται στη Σουηδία, που δεν έχει πάρει μέτρα ανάλογα με αυτά των άλλων χωρών της Ευρώπης. Όμως, από δημοσιογραφική έρευνα, έγινε γνωστός ο διαφορετικός τρόπος ζωής των Σουηδών, που πολλοί αγνοούμε. Η χώρα αυτή του βορά έχει έκταση που την κατατάσσει στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κατοικείται από μόλις δέκα εκατομμύρια, δηλ. έχει πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας.

Ο τρόπος ζωής τους δεν έχει σχέση με αυτόν του ευρωπαϊκού νότου.

Εργάζονται πολύ από το σπίτι τους, ζουν μόνοι τους ή έχουν μικρές οικογένειες και το κυριότερο, οι ηλικιωμένοι κατά κανόνα ζουν σε οίκους ευγηρίας. Δεν συνωστίζονται από κουλτούρα στις στάσεις λεωφορείων και δεν χρειάζεται να σταθούν έξω από τις τράπεζες, μια και όλοι κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι τους, ηλεκτρονικά.

Με αυτή την έννοια δεν έχουν ανάγκη από τα μέτρα που πήραν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω προεκλογικής περιόδου, αρνήθηκε να πάρει μέτρα, με αποτέλεσμα, η εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι ραγδαία και το σύστημα υγείας να αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κρούσματα, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο Ερντογάν. Αρχικά είπε ότι το DNA των Τούρκων είναι τέτοιο, που εμποδίζει τη διείσδυση του ιού. Στη συνέχεια συνέστησε ως αντισηπτικό μια κολόνια λεμονιού και τέλος είδε κι αυτός τη σκληρή πραγματικότητα.

Τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Μπόρις Τζόνσον, που ανήκει στην ίδια συνομοταξία με τους άλλους δύο, που μίλησε αρχικά για ανοσία αγέλης. Όταν ο κορωνοϊός επισκέφθηκε τον ίδιο, άλλαξε ρότα και υιοθέτησε, αργά, το σύνθημα «μένουμε σπίτι», με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Και οι τρεις περιπτώσεις λαϊκιστών ηγετών, που βάζουν την οικονομία και την πολιτική τους επιβίωση πάνω από τον άνθρωπο, έχει αποτέλεσμα να βάζουν σε δοκιμασία τις κοινωνίες τους.

Με αυτή την έννοια η χώρα μας έδειξε τον δρόμο της αρετής, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που την είχαν εντάξει στην κατηγορία των μαύρων προβάτων…