ΟΗΕ: Αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

336
ΟΗΕ: Αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών.

Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες.

Η σημασία της της ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος, Βολκάν Μποζκίρ.

Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της συγκεκριμένης συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του Μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργείου Εξωτερικών και τη συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε τρεις φορές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, η ανάρτηση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανάρτηση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία.