«Ορεξάτοι» οι δανειστές: Τι θα αντιμετωπίσει την «επόμενη ημέρα» ο νέος ΥΠΟΙΚ

21

Πραγματικά αποκαλυπτήρια για τις εκκρεμότητες που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένονται από τις 8 Ιουλίου, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Εκτός από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω των ψευτοπαροχών Τσίπρα, το μεγαλύτερο ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και ιδίως στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων, των επενδύσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες (για να μην πούμε μήνες), η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "κατέβασε τα μολύβια" κληροδοτώντας στην επόμενη δύσκολες αποφάσεις από τις οποίες πιστεύει ότι θα επωφεληθεί μετεκλογικά, ώστε να σταθεί όρθια ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Επιπλέον, η κατάσταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, αντί να βελτιώνεται, αντιθέτως επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα οι εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η πολιτική αλητεία των Συριζαίων έγκειται στο γεγονός ότι μοίρασαν λεφτά προς άγραν ψήφων, εξασθενίζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και επιδιώκοντας να παγιδέψουν την επόμενη κυβέρνηση, είτε ακυρώνοντας τις εξαγγελίες για τη μείωση των φόρων, είτε ενεργοποιώντας αντικοινωνικά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων σε 1.400.000 δικαιούχους που έχουν "προσωπική διαφορά" ή το αφορολόγητο όριο.

Το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει η νέα κυβέρνηση το ανηλεές σφυροκόπημα των δανειστών αλλά και της κοινωνίας, η οποία θα βρίσκεται σε αναβρασμό, αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο θα απαντηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το Δημόσιο να βγει στις αγορές και να αντλήσει φθηνό χρήμα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.