Ορκίζεται νέα ΠτΔ η Σακελλαροπούλου-Ο κορωνοϊός άλλαξε το τελετουργικό

331

Κάτω από τις συνθήκες αυστηρών μέτρων προφύλαξης λόγω κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βουλής, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η λιτή τελετή θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και μετά από συνεννόηση του προεδρείου της Βουλής και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προτιμήθηκε η όλη διαδικασία να γίνει σε στενό κύκλο.

Κάτι που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και λίγους υπουργούς. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα παραστούν 35-40 βουλευτές.

Ο ορκωμοσία θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο οποίος θα συνοδεύεται από 6-7 ιερείς ενώ από τα θεωρεία θα παρακολουθήσουν την τελετή ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι της νέας προέδρου, έξι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και περισσότεροι φωτογράφοι.

Περιορισμένος θα είναι και ο αριθμός των αξιωματούχων από το δικαστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό σώμα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται εντός της Ολομέλειας της Βουλής λιγότερα από 170 άτομα, σε αραιή διάταξη αντί περίπου 1.000 που παρακολουθούσαν αντίστοιχες τελετές κατά το παρελθόν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθούν στην είσοδο της Βουλής την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου λίγο μετά τις 10:30.

Θα την συνοδεύσουν αρχικά στο σαλόνι του Προέδρου του Κοινοβουλίου και στην συνέχεια στην Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει η δοξολογία από τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου.

Αμέσως μετά η νέα Πρόεδρος θα αναφωνήσει τον όρκο της προς το Σύνταγμα και την Δημοκρατία και ακολούθως θα υπογραφεί από τον προεδρεύοντα, τον πρωθυπουργό και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το επίσημο έγγραφο ανάδειξης νέου Προέδρου.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και από εκεί, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα πάρει τον δρόμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής με τον Προκόπη Παυλόπουλο.