Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Ενημερώθηκε ο Μητσοτάκης για το Oruc Reis

514
Μαξίμου: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την έξαρση των προσφυγικών ροών στα νησιά

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Η ενημέρωση αφορά την πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Απομακρύνθηκε το Oruc Reis από τα ελληνικά χωρικά ύδατα

To Oruc Reis απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.