«Όταν κερδίζαμε είμαστε Γερμανοί, όταν χάσαμε γίναμε μετανάστες» ξεσπάει ο Μεσούτ Οζίλ και αποχωρεί από την Εθνική

8

Διπλό χτύπημα μέσα σε λίγες ώρες από τον Μεσούτ Οζίλ ο οποίος δύο εβδομάδες μετά το τέλος του Μουντιάλ έσπασε τη σιωπή του, απαντώντας στην σκληρή κριτική που δέχθηκε πριν (λόγω της φωτογραφίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν), κατά τη διάρκεια (λόγω της κακής αγωνιστικής του παρουσίας), αλλά και μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ χρησιμοποιώντας εξίσου σκληρή γλώσσα προς τους επικριτές του ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική ομάδα της Γερμανίας «έχοντας εισπράξει ρατσιστική συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού».

Νωρίς το μεσημέρι ο Οζίλ μέσω twitter έδωσε τη δική του θέση για την περίφημη φωτογραφία του με τον Ταγίπ Ερντογάν (μαζί με τον συμπαίκτη του στην Εθνική και παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι Ιλκάι Γκουϊντογκάν), ξεσπαθώνοντας κατά του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας και των Γερμανικών ΜΜΕ.

«Αν και μεγάλωσα στην Γερμανία, όπως συμβαίνε με πολλούς ανθρώπους, οι ρίζες μου είναι από μια άλλη χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Τουρκία. Έχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μια τούρκικη. Οταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου, μου δίδαξε να σέβομαι και να μην ξεχνώ ποτέ από που προέρχομαι κι αυτές οι αξίες με συνοδεύοτυν ακόμη στη ζωή μου.

Τον Μάιο συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο. Πρώτη φορά τον συνάντησα το 2010 όταν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι Γερμανία - Τουρκία στο Βερολίνο. Από τότε συναντηθήκαμε αρκετές φορές. Η φωτογραφία μου μαζί του δεν είχε πολιτικές προθέσεις. Είμαι ποδοσφαιριστής κι όχι πολιτικός, μιλήσαμε μόνο για ποδόσφαιρο.

Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσίασαν κάτι διαφορετικό, η άρνησή μου να συναντηθώ με τον Πρόεδρο θα ήταν ασέβεια προς τους προγόνους μου, οι οποίοι με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Για μένα δεν είχε σημασία ποιος ήταν ο Πρόεδρος, αλλά το ότι ήταν ο Πρόεδρος.

Ολο αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, αφού για τους περισσότερους δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του πολιτικού από τον άνθρωπο, όμως σ' αυτή την περίπτωση είναι διαφορετικό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οζίλ.

Στη συνέχεια ο άσος της Άρσεναλ ανέφερε ονομαστικά τον Λόταρ Ματέους και την συνάντηση του με «έναν άλλο παγκόσμιο ηγέτη» (αναφερόμενος στο δείπνο που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν) και το γεγονός ότι δεν του ασκήθηκε καμία κριτική («προφανώς η τουρκική καταγωγή μου με μετατρέπει σε πιο εύκολο στόχο» έγραψε), προχωρώντας κατόπιν σε μια απίστευτη καταγγελία.

«Εδώ και ένα χρόνο χρηματοδοτώ ένα πρότζεκτ στην γενέτειρα μου το Γκίζελκιρχεν και πιο συγκεκριμένα στο σχολείο μου Berger-Feld, όπου παιδιά μεταναστών, παιδιά φτωχών οικογνειών, αλλά και παιδιά της περιοχής παίζουν μαζί ποδόσφαιρο.

Τις επόμενες ημέρες σχεδίαζα να επισκεφτώ το σχολείο μαζί με δύο εταιρίες χορηγούς μου, ωστόσο οι τελευταίες με ενημέρωσαν ότι εγκαταλείπουν το πρότζεκτ καθώς δε θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου αυτόν τον καιρό.

Επιπροσθέτως το σχολείο ενημέρωσε τον μάνατζερ μου όδεν επιθυμούν πλέον την παρουσία μου εκεί, καθώς... φοβούνται τα μίντια, λόγω της φωτογραφίας μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και λόγω της μεγάλης αύξησης που παρουσιάζει το ακροδεξιό ρεύμα στην περιοχή! Κι αυτό πραγματικά πονάει γιατί ήμουν μαθητής σ' αυτό το σχολείο και με έκαναν να αισθανθώ ανεπιθύμητος και ανάξιος».

Συνεχίζοντας με τον ίδιο χειμμαρώδη τρόπο ο Οζίλ αποκάλυψε επίσης ότι ενώ συμμετείχε σε διαφημιστικό σποτ χορηγού της Εθνικής ομάδας, η εικόνα του «κόπηκε» μετά την περίφημη φωτογραφία, ωστόσο κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρία κατηγορείται πλέον από το γερμανικό υπουργείο Εμπορίου για παρανομίες και αστοχίες υλικού, χωρίς ποτέ η Ομοσπονδία να ζητήσει συγνώμη ή να δώσει εξηγήσεις.

Το παράπονο του Οζίλ δεν είχε τελειωμό με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ βοήθησε 23 παιδιά στην Ρωσία να υποβληθούν σε επεμβάσεις που τους άλλαξαν τη ζωή, κάτι που είχε κάνει τόσο το 2010 στην Αφρική όσο και το 2014 στην Βραζιλία, αλλά τα μίντια της Γερμανίας ποτέ δεν βρήκαν το χώρο για να το αναδείξουν προτιμώντας να ασχοληθούν με τη φωτογραφία που βγήκε με τον Ερντογάν.