Παγγαίο: Εμφανίστηκε αρκούδα μετά από 60 χρόνια

197
Mία αρκούδα εμφανίστηκε πρόσφατα κοντά στο χωριό Παλαιοχώρι στον Δήμο Παγγαίου στον νομό Καβάλας.

Mία αρκούδα εμφανίστηκε πρόσφατα κοντά στο χωριό Παλαιοχώρι στον Δήμο Παγγαίου στον νομό Καβάλας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες και παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του ζώου.

Ενδέχεται να πρόκειται για το ίδιο ζώο, ίχνη του οποίου είχαν εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας, η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Ελπίδα Γρηγοριάδου.

Η βιολόγος τόνισε  τονίζοντας ότι η παρουσία του υποδεικνύει, πως η εξάπλωση του είδους διευρύνεται σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλειπε, αφήνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την εξέλιξή του.

Στο Παγγαίο υπήρχαν αρκούδες έως το 1960 «γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για ασφαλή συνύπαρξη».

Από τους αρμόδιους φορείς συνιστάται στους περιπατητές στο Παγγαίο να παραμείνουν ψύχραιμοι στην πολύ σπάνια περίπτωση, που θα έρθουν σε επαφή με το ζώο και να οπισθοχωρήσουν σταδιακά και να του δώσουν χώρο να διαφύγει.

Η Ελπίδα Γρηγοριάδου εκτιμά όμως ότι ήδη η αρκούδα θα έχει αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία και θα έχει απομακρυνθεί.

Οι κάτοικοι των χωριών του Παγγαίου πρέπει να φροντίσουν, ώστε η συγκομιδή των καρποφόρων δέντρων κοντά σε οικισμούς, σε κοινόχρηστους χώρους ή εντός αυλών να γίνεται άμεσα και να μην αφήνουν απορρίμματα από τους εξωτερικούς χώρους ή στις αυλές.

Οι επαγγελματίες οφείλουν να οριοθετήσουν τους χώρους τους, να εξοπλιστούν με αποτρεπτικά μέσα και να αυλίζουν τα ζώα τους τις βραδινές ώρες.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε συναντηθεί με το ίδιο το ζώο ή εντοπίσει οποιαδήποτε ένδειξη της παρουσίας του, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ή το Δασαρχείο Καβάλας.

Σε περίπτωση ζημιάς, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ Καβάλας.