Παγκοσμ-ιο-ποίηση και κορωνοϊός

88

Ηταν αρκετός ένας άγνωστος ιός να ταρακουνήσει συθέμελα το παγκόσμιο σύστημα με ήδη σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Θυμίζει πόλεμο με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα ή πυρηνικά ατυχήματα, προκαλώντας φόβο, τρόμο, πανικό, σύγχυση, κατάθλιψη, εσωτερικό εμφύλιο. Έναν πόλεμο αόρατο, ασύμμετρο, άνισο, μη υπαγόμενο σε διεθνείς συνθήκες ή Οργανισμούς, που κατόρθωσε χωρίς πυροβολισμό να εκπορθήσει τα εθνικά κάστρα,  να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό προκαλώντας νέα Βαβέλ και χάος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Του Παναγιώτη Καραφωτιά

ΠΟΙΑ EINΑI Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ;     

Εφιαλτική. Χιλιάδες νεκροί, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε νοσοκομεία, ή απομονωμένοι, σαν τους λεπρούς, στα σπίτια τους. Πέρα από τις φοβερές ψυχολογικές συνέπειες. Ακόμη, οι σοβαρές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπων από την οικονομική κρίση που ο ιός προκάλεσε θυμίζοντας ξένη στρατιωτική κατοχή.

ΠΟΙΟΣ  Ή ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ;

To καίριο ερώτημα : Πως ο νέος αυτός τρομερός εχθρός βρήκε τις πύλες των κρατών ανοιχτές χωρίς τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας να τον αντιληφθούν; Που ήσαν οι αρμόδιοι παγκόσμιοι Οργανισμοί; Ομως, τα διεθνή οπλοστάσια αυξάνονται σπαταλώντας τρισεκατομμύρια δολάρια. Και ο Πλανήτης Γη INFERNO! Κι όμως, ένα περίπου 5% των εφιαλτικών αυτών κονδυλίων  θα ήταν αρκετό να εξαφανίσει την πείνα και τη φτώχεια στον κόσμο ώστε άνθρωποι να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τραγικές επιλογές τρώγοντας ακόμη και νυχτερίδες ή επικίνδυνα ερπετά. Και η Γη θα μπορούσε να γίνει παράδεισος. Αλλά, όχι. Τι θα γίνουν οι άλλοι «παράδεισοι» διαφόρων θρησκευτικών δοξασιών που επιτήδειοι έχουν επινοήσει για να εκμεταλλεύονται τους λαούς και να τους οδηγούν σε μαζικές  αυτοκτονίες, ή ομαδικές τέτοιες μορφής Τζιχαντιστών κ.ά., προάγοντας συνάμα το φανατισμό (την «πανούκλα της ψυχής» κατά τον Βολταίρο) και δογματισμό (αιτία πολέμων σύμφωνα με τον Αμερικανό Καθηγητή WilliamSumner). Καταδικασμένη, συνεπώς, η Γη. Οι κατά τον Δημοσθένη «παραξίαν ευτυχούντες», κατάντησαν τη Γη ένα απέραντο ΑΝΘΡΩΠΟΡΥΧΕΙΟ. Ένα ακόμη αποτέλεσμα των «κατορθωμάτων» του ιού είναι πως έγινε πλέον συνείδηση ότι στο σημερινό «κατακλυσμό» δεν υπάρχουν «κιβωτοί» σωτηρίας ούτε για τους «εκλεκτούς» του «θεού» ή τους «Ολύμπιους». Ο κορωναϊός υπήρξε μια ισχυρότατη «γροθιά»- προειδοποίηση στον εφησυχασμό, στην αδιαφορία, στον ατομοκεντρισμό,  στο ναρκισσισμό, στην αλαζονεία.  Επίσης, ένα ακόμη «επίτευγμα» του ιού είναι ότι ενώ η παγκοσμιοποίηση «καταργεί» τα σύνορα, ο ιός «κατάργησε» την παγκοσμιοποίηση ενισχύοντας τα εθνικά σύνορα! Ευτυχώς, όμως, που ο ανθρωπισμός, το «άλας της Γης» άντεξε και θαυμάζουμε την αυτοθυσία συνανθρώπων ιδιαίτερα γιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών, που αντιστέκονται, και με γενναιότητα, αυταπάρνηση και αλληλεγγύη, προσφέρουν και σώζουν! Οι μόνοι ανθρωπογενείς «κιβωτοί»!

 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

Ισως να ισχύσει-τραγικά βέβαια-το αρχαίο σοφιστικό «Ουδέν κακόν Αμιγές Καλού». Αραγε θα συνέλθουν όλοι από την υλιστική νάρκη και ηγέτες και λαοί θα χαράξουν μια νέα πορεία με σημαία:  ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ;  Θα υπάρξει ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» που θα εφαρμόζουν όλοι ανελλιπώς ή θα υπερισχύσει o Δαρβινισμός και «η επικράτηση του ισχυρότερου»; ΄Η η νέα υπερ-τεχνολογική κουλτούρα θα μεταλλάζει τους ανθρώπους σε ρομπότ; Ακόμη, μήπως πρέπει, με φρίκη, να στοχαστούμε και το αδιανόητο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ένας παρόμοιος ιός να προσβάλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο;  Οσο για το θρησκευτικό «συμβόλαιο», θα λήξει κάποτε ο δογματικός κατακερματισμός και η αντιπαράθεση  που συμβάλλει αρνητικά στην παγκόσμια ειρήνη και αδερφοσύνη ή κάποιοι «εκλεκτοί» του όποιου «θεού» θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε νέα Βαβυλωνία και νέο «Αρμαγεδδώνα». Με όλα τα τραγικά περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πολεμικές συγκρούσεις, τον ασύδοτο ανταγωνισμό, τις επιδημικές ασθένειες κ.λπ., αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την αξία τους μπροστά στα προνόμια και συμφέροντα κάποιων «ανώτερης φυλής». Σε αυτό έχει συμβάλλει η απουσία ολιστικής παιδείας που να διδάσκει τον ανθρωπισμό, τη γνήσια δημοκρατία, την ειρήνη, τη λογική ελευθερία, τα σωστά δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις, τη διαφάνεια, το μέτρο και -το κυριότερο- την αξιοκρατία γιατί χωρίς αυτήν δεν ευοδώνονται οι παραπάνω αξίες. Yπάρχει βάσιμη ελπίδαο κορωναϊός να εξουδετερωθεί. Όμως, ο κορωναϊός του πολιτικού και θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας θα εξουδετερωθεί ή θα επανακάμψει δριμύτερος μετά το τέλος του ιού διαποτίζοντας και ντοπάροντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο  με αδιανόητα αποτελέσματα;  Ορισμένα φοβερά μηνύματα στη διάρκεια της κρίσης διαψεύδουν την όποια αισιοδοξία, τις όποιες ψευδαισθήσεις. Π.χ. οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις τρομοκρατών, Τζιχαντιστών κ.ά., οι συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις κρατών, μεσούσης της κρίσης (π.χ. η Τουρκία εναντίον Ελλάδας και Κύπρου), οι εξωπραγματικές δηλώσεις ισχυρών ηγετών, η έξαρση της εγκληματικότητας, η κερδοσκοπική πολιτική ορισμένων επιχειρήσεων που επενδύουν απάνθρωπα στην κρίση, ο έξαλλος φανατισμός θρησκευτικών παραγόντων που θυμίζουν Μεσαίωνα και Ιερή Εξέταση, η αδιαφορία σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά.

ΣΤΟ  «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ»   

Το Προοίμιο της ΟΥΝΕΣΚΟ αναφέρει ότι: «Εφόσον οι πόλεμοι αρχίζουν στο νου των ανθρώπων, εκεί πρέπει να οικοδομήσουμε τις άμυνες της ειρήνης». Αυτό αναδεικνύει την αξία και σημασία της παιδείας. Δυστυχώς, όμως, η παιδεία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λειτουργεί ενιαία, αλλά διαφορετικά, πολλές φορές διχαστικά. Γιαυτό υπάρχει ο σημερινός τραγέλαφος τρομοκρατίας, Τζιχαντιστών κ.λπ. Συνεπώς, εκείνο που χρειάζεται είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και  ας ενισχύσουν όλα τα κράτη-μέλη τον ΟΗΕ θεσμικά και οικονομικά ώστε με τις 30 Οργανώσεις του να επιλύσει-και μπορεί- όλα τα προβλήματα στον κόσμο. Τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αποφασίσουν-επιτέλους- να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και να απαγορεύσουν τον πόλεμο, τον όποιο πόλεμο, όπως τόλμησαν να προτείνουν στην ΚτΕ το 1928 οι ΥΠΕΞ Αμερικής και Γαλλίας Kellogg και Briand, αλλά δεν εγκρίθηκε γιατί στο μεταξύ οι εταιρίες παραγωγής και εμπορίας όπλων είχαν καταστεί «κράτος εν κράτει». Το ίδιο συνέβη αργότερα και στον ΟΗΕ. Αν εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, τα τρισεκατομμύρια που σπαταλούνται σε εξοπλισμούς, να διατεθούν για την επίλυση όλων των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Πριν, όμως, προαχθεί η παγκόσμια παιδεία πρέπει να καταργηθεί το περιβόητο βέτο, ώστε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας και όχι ορισμένα κράτη να θέλουν να απολαμβάνουν αποκλειστικά προνόμια σε βάρος των πολλών. Τελικά, έχει γίνει συνείδηση των επαϊόντων ότι αν ο πλανήτης Γη καταστραφεί δεν θα φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην ανθρώπινη συνείδηση. Κάποια στοχαστικά ρητά ίσως μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες και να αντισταθούν.  Ο ανεπανάληπτος Σοφοκλής είχε πει το περίφημο: «Πολλά τα δεινά, κουδέν ανθρώπου δεινότερονπέλει» και οι Λατίνοι : “QuintillaPrudentiaRegiturOrbis” {Με πόσο λίγη φρόνηση κυβερνάται ο κόσμος). Τέλος, ένα αισιόδοξο του αείμνηστου Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ό ίδιος ο φόβος». Και, βέβαια, η πίστη μας στο Θεό!

Π.Ι.Καραφωτιάς